Zaštitna maska iz 3D pisača koja savršeno odgovara licu korisnika

Na Imperial Collegeu u Londonu razvijena je Mensura Mask, maska koja se ispisuje na 3D pisaču, ali je potpuno prilagođena licu korisnika, za bolje priaanjanje i udobnije nošenje

Sandro Vrbanus petak, 24. srpnja 2020. u 06:30

Nasuprot jednokratnih maski za lice koje se mogu kupiti u ljekarnama ili već i običnim trgovnama mješovitom robom, u svijetu se u doba pandemije nose i one dugotrajnije, izrađene od silikona i drugih mateijala, a na kojima se izmjenjuje tek filter zraka. Jedno takvo rješenje, ali potpuno prilagođeno korisniku, nastalo je na Imperial Collegeu u Londonu.

Maske iz 3D pisača

Tamošnji su stručnjaci razvili masku Mensura Mask koja se može ispsivati 3D pisačem, ali je se prije toga može doraditi prema obliku lica osobe koja će je nositi. Sustav funkcionira tako da nekim od mobitela s kamerom koja ima senzor dubine vidnog polja (recimo iPhone X ili noviji i slično), snimite svoje lice. Potom "sken" u tri dimenzije pošaljete na ovo sveučilište, a oni će vam izraditi CAD nacrt za masku, koju potom ispisujete u kućnoj radinosti.

Primarno je ovo rješenje namijeneno medicinskim djelatnicima koji maske moraju nositi kroz duže vrijeme, a na ovakav način prilagođena maska će im olakšati nošenje. Boljim prianjanjem uz lice također će bolje štititi od virusa. Proizvod je tek u početnim fazama razvoja i proizvodnje, a njegovi tvorci u potrazi su za investitorima, suradnicima te onima koji bi njihove "custom made" maske proizvodili na veliko te ih distribuirali diljem svijeta.