Amazon lansirao prve internetske satelite konstelacije Kuiper, konkurenta Starlinku

Projekt Kuiper ima cilj lansirati više od 3.200 komunikacijskih satelita te pružati uslugu širokopojasnog pristupa Internetu diljem svijeta. Prvi korak na tom putu službeno je napravljen ovih dana

Sandro Vrbanus nedjelja, 8. listopada 2023. u 21:00

Kako bi u svemirskoj domeni konkurirao SpaceX-u i njegovom već aktivnom Starlinku, Amazon je još prije više od tri godine pokrenuo projekt Kuiper, u kojega je namjerio uložiti i do 10 milijardi dolara. Kao i kod Starlinka, riječ je o velikoj konstelaciji komunikacijskih satelita, koji će pružati usluge brzog pristupa Internetu u udaljenim dijelovima svijeta, gdje ne postoji zemaljska infrastruktura.

Prvi od 77

Raketa United Launch Alliancea s Cape Canaverala je proteklog petka u svemir ponijela prvi paket od dva prototipa Amazonovih satelita, čime je i službeno započet proces izgradnje velike planirane konstelacije u niskoj orbiti, na visinama između 590 i 630 kilometara.

Amazon planira tijekom godina kroz čak 77 lansiranja, raketama Arianespacea, Blue Origina i United Launch Alliancea, u Zemljinu orbitu lansirati 3.236 satelita te njima pokrivati milijune potencijalnih korisnika. Starlink već ima aktivno njih više od 4.500 u orbiti.

Kupierov korisnički terminal u najmanjoj izvedbi 📷 Amazon
Kupierov korisnički terminal u najmanjoj izvedbi Amazon

Kao i u slučaju Starlinka, za spajanje na Kuiperovu će mrežu biti potrebno nabaviti poseban satelitski terminal, za koji navode da će biti "cjenovno pristupačan". Usluga bi trebala biti "najjeftinija moguća", a prvi bi se korisnici na njihovu mrežu, u sklopu beta testiranja, mogli početi spajati do kraja ove godine. Amazon na svojim stranicama najavljuje brzine pristupa Internetu u rasponu od 100 Mbps do 1 Gbps.

Kako bi zadovoljio uvjete iz dozvole, koju je pribavio od američkog regulatora FCC-a, Amazon je u obvezi do srpnja 2026. godine lansirati barem polovicu od planiranog broja satelita i pustiti ih u rad. Puna konstelacija morat će biti lansirana tri godine nakon tog roka, do srpnja 2029.