Amazonov Project Kuiper potiče inovacije u komercijalnoj svemirskoj industriji

Projekt ima za cilj lansirati više od 3200 satelita za pružanje širokopojasne veze na područjima SAD-a gdje je pristup internetu ograničen

Tomislav Stanković subota, 22. srpnja 2023. u 21:52
📷 Image: Amazon
Image: Amazon

Izgradnja objekta vrijednosti 120 milijuna dolara s površinom od preko 9 000 kvadratnih metara dio je Amazonovih dugoročnih investicija u Project Kuiper, "satelitsku mrežu niske orbite oko Zemlje koja će pružiti brzu i pristupačnu širokopojasnu internetsku vezu".

U objavi je navedeno kako će objekt biti korišten za pripremu i slanje satelita u svemir, a sve se nalazi u pogonu za lansiranje i slijetanje Space Floride u Svemirskom centru Kennedy.

Steve Metayer, potpredsjednik Amazona za Kuiperove proizvodne operacije, kaže za CNBC da se završetak izgradnje zgrade očekuje krajem sljedeće godine, a komercijalno korištenje početkom 2025. godine.

Zgrada će također biti prilagođena raketama New Glenn tvrtke Blue Origin i Vulcan Centaur tvrtke ULA pa će tako imati prostoriju visine 30ak metara za provođenje završnih priprema prije lansiranja.

"Infrastruktura projekta Kuiper uključuje konstelaciju od preko 3200 satelita u niskoj Zemljinoj orbiti, pristupačne korisničke terminale visokih performansi i zemaljsko umrežavanje koje omogućuje Amazon".

📷 Image: Amazon
Image: Amazon