Ne potiče 5G širenje koronavirusa nego baš obratno, kaže Ericsson

Uslijed uvjeta nastalih zbog aktualne pandemije švedski proizvođač telekomunikacijske opreme revidirao je svoje prognoze i predviđa veći broj pretplatnika na 5G usluge do 2025. godine

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 11. svibnja 2020. u 14:00

Pandemiju koronavirusa kao da su jedva dočekali teoretičari zavjera i odmah su je počeli povezivati – dakako, potpuno neutemeljeno i bez ikakvih dokaza ili smisla – s širenjem dostupnosti 5G mreža. Iako između ove dvije pojave nema nikakve poveznice koja bi potvrdila da bežične 5G tehnologije potiču širenje koronavirusa, moguće je da se dogodi suprotno. Švedski proizvođač telekomunikacijske opreme Ericsson, naime, predviđa da bi pandemija koronavirusa mogla utjecati na brže širenje 5G mreža.

Uvjeti pandemije kakvi su trenutačno u gotovo cijelom svijetu doveli su do toga da telekomunikacijska industrija bilježi sve veću potražnju za svojim uslugama. Primarno se to odnosi na potražnju za bržim (žičnim i bežičnim) internetskim vezama u domovima, jer sve više ljudi, zbog mjera kojima se suzbija širenje zaraze, radi od kuće.

Koronavirus potiče širenje 5G mreža

Kao posljedicu veće potražnje za uslugama telekoma u Ericssonu predviđaju i da će porasti potreba za 5G mrežama. U ovoj su kompaniji stoga podigli svoja očekivanja od razvoja tržišta za 5G opremu.

Sada predviđaju da će do 2025. godine u svijetu biti 2,8 milijardi pretplatnika na 5G usluge telekomunikacijskih kompanija. Ranije je ova prognoza bila postavljena na 2,6 milijardi korisnika. Prognoze za poslovnu 2020. godinu također će biti donekle uvećane, kažu iz Ericssona. Iz ove kompanije su već ranije predvidjeli kako će 5G biti brže prihvaćen diljem svijeta nego što je to bio 4G.

Švedski Ericsson jedan je od glavnih igrača na tržištu 5G tehnologije, uz kineski Huawei i finsku Nokiju. Nedavno je, primjerice, na aukciji 5G spektra u Mađarskoj dobio dozvolu te zajedno s Magyar Telekomom postavio prve 5G pristupne točke u Budimpešti.