Ni u eri mobitela Britanci se neće odreći starih telefonskih govornica

Britanski regulator tržišta telekomunikacija Ofcom naredio je nacionalnom telekomu da zadrži u upotrebi najmanje pet tisuća prijeko potrebnih javnih govornica

Sandro Vrbanus srijeda, 10. studenog 2021. u 06:00

Danas 96% odraslih stanovnika Ujedinjenog Kraljevstva posjeduje mobitel, a pokrivenost signalom svakim danom napreduje. Iz tih razloga mijenjaju se navike korisnika, kojih sve manje ima potrebu za javnim telefonskim govornicama. Nacionalni britanski telekomunikacijski operater BT ima plan povući sada neisplative, legendarne crvene govornice iz upotrebe. Međutim, u tome ih je spriječio tamošnji regulator telekomunikacijskog tržišta Ofcom, naredivši im da na životu održi barem pet tisuća prijeko potrebnih govornica.

Tisuće govornica ovom će odlukom Ofcoma tako biti spašeno od prijevoza na otpad, ili pak od prenamjene u razne svrhe. Proteklih godina BT je lokalnim zajednicama za jednu funtu znao prodati stare govornice, a ovi su ih potom pretvarali u malene knjižnice, bežične hotspotove, turističke atrakcije i pronalazili im druge namjene. No, telekom će sada morati uvesti digitalne fiksne priključke u one govornice koje zadovoljavaju neki od kriterija koje je odredio Ofcom.

Javni interes

U upotrebi će morati ostati sve javne govornice od javnog interesa, tj, one koje:

  • se nalaze na lokaciji gdje nema signala niti jednog mobilnog operatera,
  • su u blizini mjesta s čestim nesrećama ili samoubojstvima,
  • su zabilježile više od 52 poziva tijekom proteklih 12 mjeseci ili
  • ako izvanredne okolnosti nalažu da određenoj lokaciji treba javni telefon.

Trenutačno na području Ujedinjenog Kraljevstva postoji oko 21 tisuća ovakvih govornica, a u prošlosti ih je najviše bilo čak 92 tisuće. Tijekom 12 mjeseci, do svibnja 2020. godine, s javnih je govornica u ovoj zemlji bilo upućeno gotovo 150 tisuća poziva hitnim službama, 25 tisuća prema linijama za zaštitu djece te 20 tisuća prema dobrotvornoj organizaciji Samaritans.

"Neke govornice koje sada želimo zaštiti koriste se za relativno malo poziva. Međutim, ako je jedan od tih poziva uputilo dijete u problemima, žrtva nesreće ili netko sa suicidalnim namjerama, taj javni telefon može biti spasonosan", poručuju iz Ofcoma i naglašavaju da je ideja da modernizirane govornice u ruralnim područjima opreme Wi-Fi pristupnim točkama i punjačima za mobitele.