Ratno zrakoplovstvo SAD-a koristit će Starlink u Europi i Africi

Krajem prošlog mjeseca Ratno zrakoplovstvo dodijelilo je jednogodišnji ugovor Muskovom Starlinku, a on uključuje pružanje usluga satelitskog pristupa Internetu za dio zračnih snaga

Sandro Vrbanus utorak, 9. kolovoza 2022. u 11:45

SpaceX-ov Starlink, usluga pristupa Internetu putem satelita u niskoj Zemljinoj orbiti, proširio je svoju dostupnost na veći dio svijeta. Dostupan je i u Hrvatskoj, a s početkom invazije na Ukrajinu SpaceX je slao brojne terminale i u tu zemlju, pomažući tamošnjem stanovništvu i vojsci da ostanu u vezi s ostatkom svijeta. Ovaj razvoj događaja očito je zainteresirao i američke oružane snage, pa je nedavno objavljen i prvi ugovor koji su sklopili sa Starlinkom.

Preciznije, ugovor je sklopilo Ratno zrakoplovstvo SAD-a, a tiče se njihovih postrojbi smještenih u Europi i Africi. Za oko 1,92 milijuna američkih dolara, koliko je vrijedan ovaj posao, Ratno zrakoplovstvo opremit će svoje baze Starlinkovim terminalima i moći će se putem njih spajati na Internet. Središte tih operacija bit će transportna jedinica 86th Airlift Wing, smještena u zrakoplovnoj bazi Ramstein u Njemačkoj.

Ključne prednosti Starlinka

Ugovor će trajati 12 mjeseci, počevši od ovog mjeseca. Starlink će pod tim privremenim ugovorom biti korišten kao privremeno rješenje, sve dok se s kompanijom ne dogovori obuhvatnija suradnja. Ratno zrakoplovstvo će od SpaceX-a dobiti fiksne i mobilne terminale za prijem signala i spajanje na Internet.

Do sada u Ukrajini, kasnije i na ostalim ratištima?
Do sada u Ukrajini, kasnije i na ostalim ratištima?

Kao dio objašnjenja zašto je odabran upravo taj pružatelj usluge, ističe se da oni jedini pružaju usluge satelitskog pristupa Internetu putem satelita u niskoj orbiti, koje pokrivaju i Europu i Afriku. Spominje se i činjenica da trenutačno sustav vrlo dobro funkcionira u određenim područjima konflikta, misleći na Ukrajinu. Zrakoplovstvo je putem svojeg laboratorija dokazalo i da je usluga u tim uvjetima otpornija na ometanje signala od ostalih rješenja, a pruža i vezu niske latencije, koja je korisna u taktičkim misijama.

📢 Besplatna dostava

TOP!

ASUS

ASUS ponuda laptopa zavidnih performansi koja se ne propušta.

2.999kn 398,04 € Kupi


2-smjerni bookshelf zvučnici

DALI Opticon 2 MK2

Patentirani SMC, woofer od drvnih vlakana, zvuk visokih performansi u manjim do srednje velikim prostorima, 59 - 25,000 Hz, 4 ohma, 30 - 150W, 86.5dB.

8.589 kn 1.139,96 € Kupi

iBX subwoofer

KEF KUBE 10B

Isporuka impresivne glazbe i zvuka kućnog kina, 300W RMS klase D, 24 - 140Hz, 111dB, iBX tehnologija.

5.249 kn 696,66 € Kupi

Potpuno automatski gramofon

PRO-JECT A1

Potpuno automatski sustav remenskog pogona, 33 i 45 o/min, mehanički sustav, OM 10, 65dB, 8,3” aluminijska ručica.

3.499 kn 464,40 € Kupi