Razvoj 5G mreže u Španjolskoj uz Huawei

Do kraja godine tri četvrtine španjolskog teritorija trebalo bi biti pokriveno 5G signalom, a predsjednik tamošnje vlade najavio je da će na projektu biti angažiran Huawei

Sandro Vrbanus četvrtak, 15. listopada 2020. u 20:32

Glavni telekomunikacijski operateri najavili su važne milijunske investicije za širenje 5G-a na cijelom teritoriju Španjolske. Telefónica, jedna od glavnih tehnoloških korporacija, zajamčila je da će prije kraja ove godine 75 posto španjolskog teritorija imati pristup 5G tehnologiji, a na razvoju će raditi s različitim stranim tvrtkama.

Predsjednik španjolske vlade, Pedro Sánchez, najavio je da će na širenju 5G mreže Telefónica raditi, među ostalima, i s kineskim Huaweijem. Ovu izjavu dao je na 31. španjolsko-portugalskom samitu održanome protekloga vikenda u portugalskom gradu Guardi.

Sánchez je potvrdio i da je Španjolska zemlja s najvećom ekspanzijom optičkih mreža, te da su u tome pretekli Njemačku, Francusku i Ujedinjeno Kraljevstvo. Osim Huaweija, kojeg vidi kao glavnog katalizatora razvoja 5G mreža, ne isključuje suradnju i s drugim proizvođačima iz Europe i SAD-a. Predsjednik španjolske vlade svojeg je portugalskog kolegu ohrabrio u tome da im se pridruže u projektu uvođenja telekomunikacijskih mreža nove generacije, kako bi Pirenejski poluotok postao međunarodni telekomunikacijski "hub".