SpaceX protiv širenja 5G mreže na spektar koji bi ometao njihov Starlink

Natezanja oko koncesija za 5G frekvencijski spektar u SAD-u nastavljaju se. Nakon što je točka prijepora zbog zrakoplova bio C-band, sada je sporna frekvencija od 12 GHz, koja ometa satelitski Internet

Sandro Vrbanus petak, 24. lipnja 2022. u 11:00

Početkom ove godine u SAD-u je pokrenut niz mobilnih mreža s podrškom za 5G spektar, a vjerojatno se sjećate kako je tada bilo sporno hoće li one, i kako, ometati radarske visinomjere komercijalnih zrakoplova. Ovaj spor razriješen je kompromisno, a od pokretanja novih telekomunikacijskih mreža i aktivacije baznih stanica za 5G u C-bandu nije primijećena interferencija sa zrakoplovnom opremom.

Sada se, pak, pojavljuje novi sličan problem. Naime, pružatelj usluga satelitske televizije i mobilnih komunikacija, Dish Network, zatražio je da mu se dodijeli pravo korištenja novog frekvencijskog pojasa za 5G komunikacije, onog na 12 GHz. Kako bi opravdali svoj zahtjev, Federalnoj komisiji za telekomunikacije (FCC) poslali su analizu koja, navodno, dokazuje da pokretanje ovakve mobilne mreže neće imati negativan učinak na ostale pružatelje usluga, tj. da interferencija s drugim sustavima neće biti.

Lobiranje s obje strane

Međutim, ovom se zaključku vrlo brzo usprotivio SpaceX, najaktivniji pružatelj usluga satelitskog pristupa Internetu, koji gotovo na tjednoj bazi lansira nove Starlink satelite. Prema njihovim studijama, dozvoli li se Dishu korištenje 12-gigahercnog spektra, to će dovesti do gubitka veze za mnoge njihove korisnike. SpaceX tvrdi kako je Dish pokušao namjerno zavarati FCC lažnom analizom.

Iz SpaceX-ove analize
Iz SpaceX-ove analize

"Ako Dishevo lobiranje uspije, naša studija pokazuje da će korisnici Starlinka vidjeti negativne posljedice interferencije tijekom više od 77% vremena, a usluga će biti potpuno nedostupna 74% vremena, što znači da će za većinu Amerikanaca biti potpuno neupotrebljiva", navode iz SpaceX-a.

Njihovim se pogledima usprotivila Koalicija 5Gfor12GHz, industrijsko udruženje, čiji je i Dish član. Oni su predstavili svoju studiju, u kojoj tvrde da će 99,85% korisnika Starlinka i sličnih usluga imati ravno nula štetnih interferencija s novim 5G spektrom. Osim Starlinka, slični frekvencijski opseg koristi i satelitski Internet kompanije OneWeb. Na FCC-u je sada da razriješi ovaj problem, za koji su već izjavili da je jedan od najkompleksnijih koje su susreli.

Zašto 12 GHz?

Koalicija kompanija koje se zalažu za aktiviranje 5G mreža na 12 GHz tvrdi da je taj spektar idealan za potrebe tržišta. Za pokretanje ovakvih mreža potrebno je 12 puta manje baznih stanica, spektar je 5 puta veći od svih ostalih predviđenih za 5G (širine je oko 500 MHz), a osigurava i bolju pokrivenost signalom uz manje troškove.