Svjetski dan telekomunikacija i informacijskog društva ove godine posvećen umjetnoj inteligenciji

Svjetski dan telekomunikacija i informacijskog društva obilježava se diljem svijeta 17. svibnja s ciljem podizanja svijesti o pozitivnim učincima koje internet i druge informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT) mogu donijeti društvima i gospodarstvima, kao i o načinima premošćivanja digitalnih podjela

Bug.hr četvrtak, 17. svibnja 2018. u 18:22

Svjetski dan telekomunikacija i informacijskog društva obilježava se od 60-ih godina 19. stoljeća s ciljem podizanja svijesti o tome da korištenje Interneta i informacijskih i komunikacijskih tehnologija može značajno pridonijeti razvoju društva u cjelini.

Izabran je upravo 17. svibnja jer se time obilježava godišnjica potpisivanja prve Međunarodne konferencije o telegrafima (1865.) i stvaranje Međunarodne telekomunikacijske unije (1969.) Na prijedlog Međunarodnog telekomunikacijskog saveza (ITU), agencije Ujedinjenih naroda (UN) specijalizirane za informacijske i telekomunikacijske tehnologije, Glavna skupština UN-a 2006. donijela je rezoluciju (A/RES/60/252) kojom je propisano da se i Svjetski dan informacijskog društva slavi svake godine na isti datum.

Tema ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana telekomunikacija i informacijskog društva jest „Omogućivanje pozitivnog korištenja umjetne inteligencije za sve”. Umjetna inteligencija smatra se velikom potencijalnom snagom koja se brzo razvija i uvelike će promijeniti gospodarstvo i društvo te je stoga izabrana za središnju temu 2018. godine. Tema omogućuje ITU i drugim ključnim dionicima da se usredotoče na mogućnosti kako umjetna inteligencija može pomoći ubrzati postizanje ciljeva UN-a za održivi razvoj do 2030. godine. Obilježavanje ovog dana odvijat će se istodobno sa sastankom na vrhu u sjedištu ITU-a u Ženevi pod nazivom „Umjetna inteligencija za dobar globalni sastanak na vrhu“.