Programi HRT-a u HD-u, ali samo putem satelita

Hrvatska radiotelevizija uskoro će prijeći na emitiranje svojih programa u visokoj razlučivosti, ali samo za gledatelje koji ih primaju preko satelita

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 3. prosinca 2018. u 06:00

Na programu Hrvatske radiotelevizije posljednjih se dana s vremena na vrijeme može vidjeti poruka o prelasku na emitiranje signala u visokoj razlučivosti. Međutim, navedena promjena će zahvatiti samo one gledatelje koji programe HRT-a primaju putem satelitske antene.

Kako stoji u obavijesti, HRT će tijekom prosinca ove i siječnja sljedeće godine prijeći na satelitsko emitiranje svojih programa HRT1, HRT2, HRT3 i HRT4 u HD rezoluciji. Programi više rezolucije moći će se gledati putem satelita Eutelsat 16 A na području Europe i Bliskog istoka. Za praćenje tog programa korisnici će trebati DVB-S2/MPEG4 HD prijamnik kompatibilan s VIACCESS sustavom kodiranja, kažu iz nacionalne TV kuće.

Iako u istoj poruci stoji da se više informacija može pronaći na web stranici hrt.hr, za sada ih tamo nismo uspjeli locirati. Za emitiranje HD slike putem zemaljskoga DVB-T2 signala od ranije znamo kako se neće dogoditi sve dok se HAKOM, OiV i ostali ne dogovore oko svih detalja – a zadnje dostupne službene informacije kažu kako bi se promjena mogla početi zbivati 2019. godine.