LG C3 je srednja razina OLED ponude proizvođača s odličnom podrškom za ljubitelje filmova i gaminga

Serija C nastavlja s uhodanom taktikom i u odnosu na hvaljeni C2 model donosi niz sitnih poboljšanja te i dalje drži mjesto kao ponajbolji OLED model srednje kategorije

Bug.hr utorak, 11. travnja 2023. u 09:23
SPECIFIKACIJE – LG OLED65C3
Ekran 65 OLED/ 4K (3.840x2.160) /  120Hz
HDR Da (Dolby Vision, HDR 10, HLG)
Konektori 4x HDMI 2.1, 3xUSB
Mreža LAN, Wi-Fi 6 (802.11ax), Bluetooth 5.0
Procesor Procesor α9 Gen 6 AI
Softver WebOS 23

Detaljno smo recenzirali prošlogodišnji LG C2 i uvjerili se da se radi o vladaru kategorije kojoj pripada, a to je OLED model srednje kategorije koji donosi premium značajke uz prihvatljivu cijenu. U trenutku dok se na svjetskom tržištu polako pojavljuju C3 televizori, prošlogodišnji model C2 u 55 inčnoj izvedbi možete nabaviti za 1070 eura, a u 65'' koja polako postaje standard kupnje za oko 1990 eura. Preporučena maloprodajna cijena je prilikom dolaska na tržište bila 1580 eura za 55 inčni model. Za seriju LG C3 najavljena je ista ulazna tržišna cijena, a dolazi u veličinama od 42 do 83 inča.

Promjene nisu spektakularne u odnosu na prošlu generaciju, ali ipak postoje. Televizor je sada napravljen od kompozitnih vlakana, pa je nešto lakši ukupno, dok je masivni stalak i dalje aluminijski i dovoljno stabilan da drži masivni televizor na mjestu. Rubovi oko ekrana su minimalni što doprinosi vizualnom dojmu, a televizor može doći i s jedinstvenim stalkom za SC9S Dolby Atmos soundbar, pri čemu audio komponenta i televizor postaju jedna jedinica.

I serija C3 ima vrlo tanak rub oko ekrana i robustan aluminijski stalak
I serija C3 ima vrlo tanak rub oko ekrana i robustan aluminijski stalak

Sa strane se i dalje radi o iznimno tankom modelu, s time da se ipak izdvaja kutija s hardverom i sučeljima. LG OLED65C3 dolazi jako dobro opremljen konekcijama, pa su tu na izbor četiri HDMI 2.1 sučelja te tri USB ulaza. Sva četiri HDMI porta podržavaju ALLM, a tu je kod jednog i podrška za eARC.

Ove je godine LG predstavio flagship model G3 koji donosi sloj mikro leća i povećanu svjetlinu čak i u odnosu na iznimno svijetli prošlogodišnji G2 model. S vodećom serijom C3 dijeli procesor α9 Gen 6 AI koji omogućuje niz softverskih poboljšanja slike kao što je OLED Dynamic Tone Mapping Pro i Expression Enhancer koji će HDR sadržaj podići na višu razinu. Istovremeno, moćni procesor pomaže u upscaleu sadržaja koji nije 4k kvalitete.

Za razliku od G serije, C3 ne može se podičiti tolikom svjetlinom panela, ali njegovih 830 cd/m² i dalje je vrlo dobar rezultat osobito ako znamo da OLED paneli imaju mogućnost prikazati apsolutnu crnu čime se postiže ogroman kontrast. Od HDR formata podržani su Dolby Vision, HDR 10 i HLG. S pravim ulaznim HDR signalom OLED srednje klase je jako dobar izbor za ljubitelje filmova.

Gaming publika bit će zadovoljna opcijama koje nudi LG C3. Osim spomenutih HDMI 2.1 ulaza koji će propustiti 4K signal u 120 Hz, podržani su varijabilni refresh rate  i ALLM, kao i FreeSync, G-Sync te Nvidijin GeForce Now gaming streaming platforma. Ako tražite ozbiljni televizor za konzolu ili gaming PC, ovaj OLED nudi ponajbolju podršku za ugodno igranje.

Iz profila je ovo klasični OLED s tankim ekranom i proširenjem koje skriva hardver televizora i sučelja
Iz profila je ovo klasični OLED s tankim ekranom i proširenjem koje skriva hardver televizora i sučelja

Kao i ostale ovogodišnje serije C3 dolazi s novim WebOS 23 pametnim sučeljem koje je promijenjeno na način da se prikazuje manje ekrana i aplikacije se mogu grupirati u tzv. Quick Cards kao što su Game, Music, Sports i druge. Televizor prema frekvenciji korištenja slaže najpopularnije aplikacije lako dostupne na prvo mjesto i podržane su sve relevantne streaming aplikacije.

Što se tiče zvuka, LG je preuzeo formulu od Samsunga i omogućio povezivanje zvučnika televizora i vanjskog soundbara. Kod ovog proizvođača se to zove Wow Orchestra i moguće je lako povezati u zajednički rad TV s LG Dolby Atmos soundbarom. Sam televizor dolazi s 2.2 sustavom ugrađenih zvučnika i podrškom za dekodiranje Dolby Atmos i DTS formata. I dalje je tu poznati Magic daljinski upravljač koji omogućuje navigaciju kursorom po ekranu.

Ukupno radi se o vrlo opremljenoj seriji televizora koja nema visoku svjetlinu najskuplje klase, ali donosi visoku razinu kvalitete, OLED panel i široku podršku za HDR formate i tehnologije bitne gaming publici.