OnePlus TV - mašta i inteligencija u jednom paketu

OnePlus je jučer osim novog pametnog telefona, predstavio i svoje prve pametne televizore – TV 55 Q1 i TV Q1 Pro za koje tvrdi kako ih odlikuje mašta i inteligencija

Stjepan Bilić subota, 28. rujna 2019. u 07:00

OnePlus je jučer u Indiji održao službeni događaj na kojem je uz novi pametni telefon predstavio i svoje prve pametne televizore, TV 55 Q1 i TV 55 Q1 Pro. Kako sam naziv otkriva, riječ je o 55“ modelima, a proizvođač dodaje koš i kako ih odlikuje mašta te inteligencija.

Maštoviti dio slogana „Imagination & Intelligence“ zasigurno se odnosi na dizajn uređaja, dok onaj pametniji dio cilja na Android platformu i AI značajke. Dizajn jest maštovitiji u odnosu na druge proizvođače, primjerice, soundbar se kod Pro modela po isključivanju uređaja povlači u njegovu unutrašnjost, a po uključenju izlazi van, za što mu je potrebno 7,2 sekunde. Inače, sustav je nečujan i testiran na 100.000 izvlačenja.

Jedna od razlika između običnog i Pro modela je upravo u navedenom soundbaru, kojeg kod TV 55 Q1 modela nema, već se zvučnici nalaze unutar kućišta. Oba televizora imaju jačinu od 50, no Pro model ima osam zvučnika, a obični upola manje. Oba modela imaju i AI značajke, primjerice, ako vam zazvoni telefon, jačina zvuka na televizoru će se automatski smanjiti.

U tehnologijama su potpuno ravnopravni, podržavaju Dolby Atmos, Dolby Digital Plus, DTS-HD, Dolby Vision, HDR10, HDR10+, HLG Wi-Fi, Bluetooth i druge tehnologije. Imaju isti 55“ QLED panel i Gamma Color Magic čip. Razlučivost im je 3.840 x 2.160 točaka, a podržavaju i 120% NTSC spektra.

OnePlus TV Q1 serija temelji se na Android platformi, što znači kako će kupcima na raspolaganju biti i Google Play te razne Android aplikacije, poput primjerice, OxygenPlay, Prime Video, YouTube, Google Play Movies, Hotstar, ErosNow, Zee5, Hungama, SonyLiv +++ i drugih. Tu je i ugrađena podrška za Google Assistanta, Amazon Alexu te Chromecast. Kao i svaki drugi televizor tako i ovaj ima i daljinski upravljač, koji izgledom podsjeća na Appleov.

Detaljnije specifikacije dostupne su na stranicama proizvođača. Za kraj navedimo kako je OnePlus odlučio primijeniti Appleove prodajne fore. Naime, dok će kupci Pro modela stalak dobiti unutar paketa, kupci običnog neće, te će ga morati kupiti posebno. Za što će morati izdvojiti oko 42 USD.

Inače cijena OnePlus televizora na indijskom tržištu bit će oko 987 USD i 1.411 USD, ovisno o modelu. Koliku će cijenu imati na europskom tržištu saznat ćemo 10. listopada 2019. Naravno pod uvjetom da OnePlus uopće odluči plasirati svoje televizore na zapadna tržišta.