Philipsova linija televizora OLED807 donosi OLED EX panele, Android TV i atraktivno osvjetljenje

Philips donosi poboljšanja među svojim OLED-ima, kao i u izvedbi popularnog Ambilighta, a zadržava svima nam dragu osobinu – gotovo svi televizori zasnovani su na Android TV-u te imaju integriran Chromecast

Bug.hr nedjelja, 11. rujna 2022. u 06:00
  SPECIFIKACIJE - Philips OLED807
Ekran 48", 55", 65", 77" / OLED EX (osim 48" modela) / 4K @ 120 Hz
HDR Dolby Vision, HDR10, HDR10+ Adaptive, HLG
Konektori 2x HDMI 2.1, 2x HDMI 2.0b
Mreža LAN, Wi-Fi 5 (802.11ac), Bluetooth
Procesor P5 Gen6
Softver Android TV (Android 11)
Chromecast / AirPlay 2 / eARC / VRR Da / Ne / Da / Da

Približava se jesen, a Philipsovi ovogodišnji televizori još nisu stigli na domaće tržište. To će se, međutim, u narednom periodu promijeniti, kao što smo već naznačili u izvještaju s njihovog predstavljanja na sajmu IFA. Kako ćete ih prepoznati? Relativno lako, jer njihova oznaka sadrži sve potrebne informacije. Spazite li u cjenicima, primjerice, 65PML9507, prve dvije brojke otkrivaju vam dijagonalu ekrana (65"), a nakon toga slijedi oznaka linije (PML9507).

Bitna je ta sedmica na kraju, jer ona ukazuje da se radi o modelu iz 2022. godine. Prošlogodišnji televizori na posljednjem su mjestu imali broj 6, što je dobro imati na umu, jer su domaće trgovine i dalje preplavljene takvim modelima, a vjerojatno će i biti, dok se ne rasprodaju zalihe.

Philips je ove godine proširio ponudu OLED-a s tri na četiri, od čega tri vršne - OLED937, OLED907 i OLED807 - koriste LG-jeve naprednije (svjetlije) OLED EX panele. Linije OLED937 i OLED907 opremljene su elaboriranim Bowers & Wilkinsovim ozvučenjem, što će se svakako odraziti na njihovoj cijeni. Za kupce kojima integrirano ozvučenje nije bitno, jer planiraju koristiti vanjski soundbar, aktivne zvučnike ili AV receiver sa spojenim pasivnim zvučnicima, najbolji će izbor biti OLED-i iz linije OLED807, koji donose praktički sve mogućnosti tvrtkinih skupljih modela.

Daljinski upravljač koji dolazi s ovogodišnjim OLED-ima, velik je, ali oku ugodan
Daljinski upravljač koji dolazi s ovogodišnjim OLED-ima, velik je, ali oku ugodan

Televizori iz linije OLED807 proizvode se u 48, 55, 65 i 77-inčnoj izvedbi te se OLED EX ekran nalazi u svima osim 48-inčne, kod koje se, zbog izuzetno visoke gustoće piksela, povišena svjetlina prikaza fizički ne može postići.

Jedan od nezanemarivih razloga za kupnju Philipsovih televizora mnogima je njihovo Ambilight osvjetljenje. Ne radi se o pozadinskom osvjetljenju panela, već zida iza televizora, izvedenom tako da bojom dinamično prati sliku na ekranu. Televizori iz linije OLED807 Ambilight osvjetljenje donose na sve četiri strane panela, čime se postiže potpuno osvjetljenje zida iza uređaja.

Android TV već se dugi niz godina automatski povezuje s Philipsom, a tome je tako i u 2022., zato što apsolutno sve tvrtkine linije televizora, izuzev početne (PUS7607), koriste Googleov operacijski sustav. Prelazak na još napredniju platformu Google TV još se nije dogodio, čak ni na tvrtkinim najskupljim OLED-ima, što je pomalo razočaravajuće. Navodno će do te tranzicije doći iduće godine. O Android TV-u nemamo mnogo što reći; izgleda dopadljivo, koristi se bez muke, proširiv je tisućama aplikacija s Google Play Storea, a postojanje Chromecasta znači da je puštanje sadržaja s mobitela trivijalno. Dovoljno je otvoriti željenu aplikaciju za streamanje videa ili glazbe, i odabrati televizor s liste dostupnih uređaja – nekoliko trenutaka kasnije, odabrani sadržaj počet će se reproducirati.

Liniju televizora OLED807 pokreće procesor P5 Gen6, isti kakav se nalazi u svim drugim tvrtkinim novim OLED-ima. Kao što je to slučaj kod nekih konkurentskih ovogodišnjih televizora, novi procesor koristi umjetnu inteligenciju i senzor svjetline za prilagodbu parametara prikaza, poput svjetline, temperature boja i gamme, trenutačnim uvjetima u prostoriji.

Novost je i kontrolna ploča Gaming Control, koja prikazuje razne informacije za vrijeme igranja, poput odabrane postavke input laga, broja sličica u sekundi, aktivne tehnologije adaptivne sinkronizacije, postojanja HDR-a i sličnog.


Općenito o televizorima u 2022.

Informacije o svim ovogodišnjim televizorima koje su predstavili LG, Panasonic, Philips, Samsung i Sony potražite u temi broja Buga 358.