Samsung Q80C je najjači model među klasičnim QLED televizorima proizvođača

Direktno LED pozadinsko osvjetljenje i Quantum Dot tehnologija, uz kvalitetan procesor za poboljšanje i upscale slike prednosti su modela koji je korak ispod premium Neo QLED i OLED kategorija

Bug.hr utorak, 11. srpnja 2023. u 06:00
 
SPECIFIKACIJE – Samsung QE65Q80CATXXH
Ekran 65 LED/ 4K (3.840x2.160) / 120 Hz
HDR Da (HDR 10, HDR10+, HLG)
Konektori 4x HDMI 2.1, 2xUSB
Mreža LAN, Wi-Fi  (802.11ac), Bluetooth 5.2
Procesor Neuronski Quantum 4K procesor
Softver Tizen Smart TV

I dok je za Samsung QLED televizor dugo bio odgovor na konkurentne high-end modele, u protekle dvije godine kao najviši rang u ponudi proizvođača iskristalizirali su se Neo QLED televizori koji se oslanjaju na mini LED te OLED modeli. Samsung QE65Q80CATXXH je najjača serija klasičnih QLED modela i kao takva stoji na vrhu srednje klase. Radi se o direktnom nasljedniku prošlo-generacijskog Samsung Q80B.

Vizualno, Samsung je za svoj najjači QLED model pripremio minimalistički dizajn koji se očituje u vrlo tankim rubovima oko panela, te nenametljivom i ne pretjerano velikom metalnom stalku. Televizor s 4,7 cm nije pretjerano širok iz profila i njegovo plastično kućište ima vodilice za kablove te plastike koje ih skrivaju. Sva su sučelja smještena na stražnjoj lijevoj strani i od ključnih valja izdvojiti četiri HDMI 2.1 porta koji su sposobni za 4K 120 Hz signal. Tu su dva USB sučelja te optički audio izlaz i Ethranet port.

Sa sve četiri strane oko panela Samsung ima vrlo tanke rubove, pa svijetli QLED televizor dolazi više do izražaja
Sa sve četiri strane oko panela Samsung ima vrlo tanke rubove, pa svijetli QLED televizor dolazi više do izražaja

Serija Q80C dolazi u veličinama od 50 do 85 inča na našem tržištu, a ova trenutačno najpopularnija veličina od 65 inča ima cijenu od 1699 eura. Manji 55'' model možete dobiti za 1249 eura, a ako se odlučite za 50'' nećete dobiti isti panel, odnosno najmanji model serije dolazi sa 60 Hz.

Televizor ima direktnu LED pozadinsku rasvjetu, što je puno bolja opcija za uniformiranost prikaza. Samsung je od godine do godine u modelu promijenio broj zona lokalnog zatamnjenja s 48 na 96. I dalje se to ne može mjeriti s OLED panelima koji mogu upravljati svakim pojedinim pikselom ili mini LED koji imaju znatno veći broj zona upravljanja pozadinskim zatamnjenjem. Uz 4K rezoluciju i 120 Hz refresh ratea, ovaj televizor dolazi i s Quantum Dot slojem zbog čega ćete imati bolji i puniji prikaz boja. QLED model s direktnom LED rasvjetom također ima relativno visoku svjetlinu za IPS panel od 500 cd/m2. Prikaz crne ne može biti na razini mini LED ili OLED konkurencije, ali gledanje u svijetlim prostorijama je među jačim stranama.

Samsung Q80C dolazi s četiri HDMI 2.1 sučelja
Samsung Q80C dolazi s četiri HDMI 2.1 sučelja

Samsung Q80C dolazi dobro opremljen za gaming, pa uz četiri HDMI 2.1 sučelja podržava VRR (variable refresh rate) što znači da ćete moći bez problema uživati u HDR sadržaju u 4K rezoluciji s konzola nove generacije. Uz to, podržan je i AMD FreeSync Premium, a kompatibilan je i s G-Sync tehnologijom što znači da pri igranju s bilo kojeg izvora ne bi trebali iskusiti trganje slike. Samsung uz televizor oglašava i Motion Xcelerator Turbo+ opciju koja dodatno radi na usklađivanju signala i sprječavanju zamućenja pokreta. I ovaj model dolazi sa Samsung Gaming Hub sučeljem koje omogućuje cloud gaming usluge poput Nvidia GeForce Now ili Xbox Cloud Gaming.

Smart Hub sučelje na jednom mjestu okuplja aplikacije i streaming servise, a na korak ste i od Game Hub sučelja
Smart Hub sučelje na jednom mjestu okuplja aplikacije i streaming servise, a na korak ste i od Game Hub sučelja

Kao i high-end serije proizvođača, Q80C dolazi s Neuronskim Quantum 4K procesorom koji automatski poboljšava scene i uz pomoć umjetne inteligencije povećava rezoluciju sadržaja koji nije nativno u 4K. Televizor ima set zvučnika okrenutih prema naprijed izlazne snage od 40W, a pri tome je podržana OTS Lite tehnologija, odnosno object tracking kako bi se stvorio 3D surround zvuk. Bolje ćete rezultate dobiti uz vanjske izvore zvuka budući da televizor podržava Dolby Atmos. Uz pomoć Q-Symphony tehnologije možete povezati vanjski soundbar i zvučnike televizora da rade sinkronizirano na zvučnoj slici.

Minimalizam je prisutan i kod daljinskog upravljača. Omogućuje upravljanje glasom te ima prečace za popularne streaming servise
Minimalizam je prisutan i kod daljinskog upravljača. Omogućuje upravljanje glasom te ima prečace za popularne streaming servise

Televizor je opremljen Smart Hub pametnim sučeljem koje se temelji na Tizen OS-u i nudi široku podršku za sve najvažnije streaming aplikacije te podržava pametne asistente poput Alexe, Google Assitenta i Bixbya. Daljinski upravljač je također minimalistički i osim dediciranih tipki za streaming servise poput Netflixa, Prime Videa i Disney+ nema previše tipki. Omogućuje glasovno upravljanje, a punit ga možete putem USB-C ili solarne energije.