Sony X95K tvrtkin je ulazak u svijet Mini LED televizora

Prvi primjerak Mini LED TV-a slavnog japanskog proizvođača potvrda je tržišnog interesa za međukorakom između "običnih" LCD i OLED ekrana

Bug.hr petak, 15. travnja 2022. u 06:00
SPECIFIKACIJE - Sony X95K
Ekran 65" - 85" LCD Mini LED / 4K (3.840x2.160) / 120 Hz
HDR Da (HDR10, Dolby Vision, HLG)
Konektori 2x HDMI 2.1, 2x HDMI 2.0, 3x USB
Mreža LAN, Wi-Fi 5 (802.11ac), Bluetooth
Procesor Cognitive Processor XR
Softver Google TV (Android 10)

Sony se ove godine pridružuje Mini LED trendu, a pojavljivanje prve serije japanskog proizvođača s tom izvedbom ekrana očekuje nas već sljedećeg mjeseca. Mini LED tehnologija već se može naći u izvedbi LG-a i Samsunga te TCL-a, čiji novi modeli također ovih dana stižu na europsko tržište, ali Sony sa serijom X95K cilja na viši srednji rang raspona cijena, s kvalitetom slike koja bi trebala opravdati investiciju kupaca. Novi model procesora Cognitive Processor XR trebao bi značiti čišću i prirodniju sliku do maksimalne 4K rezolucije pri frekvenciji od 120 Hz. Osim definicije, raspona boja i kontrasta, podrške za HDR i brojnih drugi trikovi za upscaling te eliminaciju zamućenja ili “trganja“ slike su značajke koje je proizvođač isticao u predstavljanju svoje prve serije s minijaturnijim diodama.

Debitantska serija Sonyevih Mini-LED TV-a moći će se pronaći u izdanjima od 65", 75" i 85" dijagonale ekrana
Debitantska serija Sonyevih Mini-LED TV-a moći će se pronaći u izdanjima od 65", 75" i 85" dijagonale ekrana

Unatoč vidljivo boljim karakteristikama u odnosu na klasične LCD panele, tehnologija Mini LED i dalje donosi nižu kvalitetu slike od OLED ekrana, ali za mnoge je taj kompromis itekako isplativ s obzirom na razliku cijeni za OLED modele istih proporcija. Međutim, Sony nije poznat kao najjeftiniji proizvođač na tržištu, a kalkulacija isplativosti se dodatno komplicira činjenicom da će se serija X95K pojaviti u većim, a samim time i skupljim izvedbama.

Najmanja dijagonala će iznositi 65“, dok će ostale varijante nuditi veličinu ekrana od 75“ i 85“. Kvaliteta zvuka bi trebala biti još jedan argument za cijenu na etiketi, ako je suditi po ukupnoj snazi zvučnika od 60 W i podrškom za Dolby Atmos te DTS Digital Surround.

Niski profil i tanki rubovi znače da već ionako velik okvir TV-a neće previše viriti ili zauzimati više prostora no što je nužno
Niski profil i tanki rubovi znače da već ionako velik okvir TV-a neće previše viriti ili zauzimati više prostora no što je nužno

Još jedna bitna novost je redizajn daljinskog upravljača. Novi, pojednostavljeni format upravljača, koji će dolaziti uz ovaj i većinu novih Sonyjevih televizora smanjit će broj tipki, što znači manje zakrčenu prednjicu upravljača, ali s istim brojem funkcija i posebnim tipkama za najpopularnije streaming servise. Serija X95K dobit će elegantniju varijantu s aluminijskim okvirom, dok će jeftinije serije dobiti uobičajenu crnu plastiku.

Redizajn daljinskog upravljača dočekat će novije serije Sony TV-a pa tako i ovu
Redizajn daljinskog upravljača dočekat će novije serije Sony TV-a pa tako i ovu

Serija X95K bi se trebali pojaviti na europskom tržištu tokom svibnja, s paprenim preporučenim cijenama od oko 3.500 eura za model od 65“ do 6.500 eura za najveću dijagonalu ekrana od 85“.


Općenito o televizorima u 2022.

Informacije o svim ovogodišnjim televizorima koje su predstavili LG, Panasonic, Philips, Samsung i Sony potražite u temi broja Buga 358.