Sharkoon Skiller SGK50 S3 gamerska tipkovnica u standardnom i barebone izdanju

Skiller SGK50 S3 za razliku od ranijeg S4 modela dolazi s dodatnim redom funkcijskih tipki, namjenskim tipkama za navigaciju (strelicama) te posebnom programbilnom "Sharkoon" tipkom

Stjepan Bilić nedjelja, 19. studenog 2023. u 18:29
Skiller SGK50 S3 📷 Sharkoon
Skiller SGK50 S3 Sharkoon

Sharkoon je unutar svoje Skiller serije predstavio novu, gamersku, tipkovnicu – Skiller SGK50 S3. Posebnost ovog modela u odnosu na ranije predstavljeni S4 model je u većoj površini zahvaljujući kojoj je dobio dodatni red tipki u gornjem redu, četiri dodatne tipke u donjem te posebnu „Sharkoon“ tipku koju je moguće programirati prema želji.

Naime, S3 u gornjem redu ima namjenski red s funkcijskim tipkama dok se u donjem dijelu našlo mjesta za četiri navigacijske tipke tj. za tipke sa strelicama. Kao što je i slučaj kod S4 modela i S3 se može nabaviti u dva izdanja – klasičnom u kojem je tipkovnica odmah po raspakiravanju spremna za rad, te u barebone izdanju kod kojeg je najprije potrebno tipkovnicu sastaviti. Potonji model dolazi s pločicama koje omogućavaju pozicioniranje prekidača za ISO ili ANSI raspored.

Skiller SGK50 S3 podržava 3-pinske i 5-pinske prekidače. Posebna „Sharkoon“ tipka s početka teksta može se programirati za do dvije makronaredbe i za podešavanje osvjetljenja bez potrebe za dodatnim softverom. Za korisnike koji žele veću kontrolu nad tipkovnicom Sharkoon je osigurao podršku za open source softver QMK i VIA.

Prilikom kupnje kupci imaju na raspolaganju tri vrste Gateron prekidača – crvene i žute linearne ili smeđe taktilne. U sva tri slučaja izdržljivost im je ista – barem 50 milijuna pritisaka. Napomenimo kako je prekidače moguće mijenjati za vrijeme rada, odnosno kako je podržan hot-swap način izmjene kod kojeg nije potrebno najprije isključiti tipkovnicu.

Gateron Red, Yellow (linearni) i Brown (taktilni) prekidači
Gateron Red, Yellow (linearni) i Brown (taktilni) prekidači

Za najzahtjevnije korisnike tu je i model Skiller SGK50 S3 PBT koji kako mu sam naziv kaže dolazi u konfiguraciji s PBT tipkama koje su otporne na masnoću i kod kojih su oznake izvedene pomoću sublimacije kako bi iste bile što izdržljivije.

Dimenzije Skiller SGK50 S3 tipkovnice su 75% „normalne“. Detaljne specifikacije dostupne su na službenim stranicama proizvođača. Trenutno u ponudi imaju oba modela (klasični i barebone) u crnoj boji, a bijeli bi trebao stići uskoro. Preporučena cijena za klasični model je 79,90 eura, a za barebone 59,90 eura. Skiller SGK50 S3 PBT nešto je skuplji te mu je preporučena cijena 89,90 eura.