Na Olimpijskim igrama 2024. moglo bi se putovati letećim taksijima

Sjeverno od Pariza ovoga je tjedna otvorena pokusna zračna baza u kojoj će se testirati putnički leteći taksiji, s ciljem da takve letjelice na električni pogon budu spremne za redovne letove 2024.

Sandro Vrbanus nedjelja, 28. studenog 2021. u 14:45

Pariz će 2024. godine biti domaćin Olimpijskih i Paralimpijskih igara. Najveća sportska smotra na svijetu i ove je godine u Tokiju bila poligon za prikaz novih tehnologija, poput autonomnih taksija, a Francuzi za tri godine planiraju napraviti korak dalje. Naime, sportaše bi, a možda i gledatelje, po Parizu i okolici tijekom Olimpijskih igara trebali prevoziti – leteći taksiji.

Ovoga je tjedna sjeverno od Pariza otvorena pokusna zračna baza, koja će biti središte testiranja novih tehnologija za eVTOL letjelice i električne zrakoplove, kao i dronove za hitnu dostavu te sustave za punjenje svih vrsta letjelica. Ispitivat će se i tehnologije za izbjegavanje sudara u zraku. Krajnji cilj je do ljeta 2024. godine imati potpuno funkcionalnu mrežu zračnih taksija i barem dvije rute na kojima bi oni mogli prevoziti putnike.

Prva ruta trebala bi povezati heliodrom Paris-Issy-les-Moulineaux i zračnu bazu Saint-Cyr, a druga tamođnje zračne luke Paris-Charles de Gaulle i Le Bourget sa središtem Pariza. Pokusni letovi i testiranja tehnologije obavljat će nekoliko kompanija. Među njima se ističe Skyports koji već sada ima funkcionalne dronove za brzu dostavu medicinske opreme i krvi, te slovenski proizvođač električnih zrakoplova Pipistrel, koji će tamo testirati punionice za električne letjelice.

Na određeni će način u testiranjima eVTOL letjelica sudjelovati i postojeće kompanije koje su već odmakle s razvojem svojih letećih putničkih dronova: Volocopter, Airbus, Vertical Aerospace and Ascendance, Lilium i Joby Aviation. Očekuje se da će se ova lista dodatno proširiti.

Ciljevi svih testiranja u Francuskoj bit će višestruki. Tražit će se rješenja za smanjenje vibracija i buke koju proizvode multirotorske eVTOL letjelice, ispitivat će se mogućnosti i načini za integraciju tih letjelica u konvencionalni zračni promet, pogotovo s aspekta sigurnosti, a trebalo bi se iznaći i rješenje za efikasne i modularne zračne baze s kojih će leteći taksiji polijetati. Prijenosni zvučnici priznatih svjetskih brendova!

JBL, MARSHALL, HARMAN/KARDON

Ronis je dom najboljim svjetskim brendovima. Otkrij vrhunski zvuk, uvijek i svugdje. Provjeri ponudu!

Kupi

BT APTX soundbar sa subwooferom

ACOUSTIC ENERGY Aego 3

Kombinacija suba i soundbara za sve one koji žele kompaktno kućno kino odličnog zvuka uz značajnu uštedu na prostoru. Kompaktan dizajn, digitalno povezivanje, daljinsko upravljanje, 2 x RCA Phono, 65VA

1.725 kn 2.299 kn Kupi

Bežični WiFi BT zvučnik

HARMAN KARDON OMNI 10 PLUS

Omogućuje jednostavno postavljanje bežičnog HD glazbenog sustava. Najbrži način da svoju glazbu učinite bežičnom bilo gdje u svom domu. Spotify, Chromecast, 52Hz~20kHz.

1.699 kn 1.919 kn Kupi