Njemački putnički dron kombinira rotore i turbine za brzinu i doseg

Njemačka tvrtka Volocopter prikazala je VoloConnect, svoj novi električni zračni taksi namijenjen prijevozu do četvero putnika i na većim udaljenostima nego njihovi prvi koncepti

Sandro Vrbanus nedjelja, 23. svibnja 2021. u 06:00

O njemačkoj kompaniji Volocopter već se nekoliko godina piše u kontekstu multirotorskih putničkih letjelica koje razvijaju, a za koje žele da postanu leteći taksiji. Do sada smo imali prilike vidjeti njihov koncept malenog urbanog letećeg taksija VoloCity te VoloDrone, veliki bespilotni dron za dostavu paketa mase do 200 kilograma. Ovoga puta Volocopter predstavlja i treći dodatak svojoj budućoj floti letjelica: VoloConnect.

Predstavljeni koncept ponovno je električna letjelica s mogućnošću vertikalnog polijetanja i slijetanja (eVTOL) ali donosi poboljšanja dizajna koja bi joj trebala omogućiti veći dolet, brzinu i kapacitet. Prema objavi Volocoptera, inovacija se u ovom slučaju sastoji od hibridnog "lift and push" dizajna pogonskog sustava. On kombinira šest elektromotora s propelerima za stvaranje uzgona, kao kod dronova, te dvije elektroturbine koje će stvarati horizontalni potisak prilikom leta.

Ovakav dizajn trebao bi omogućiti da VoloConnect u zrak ponese do četvero putnika, s njima leti brzinom do najviše 250 km/h (krstareća brzina bit će oko 180 km/h), a s današnjom baterijskom tehnologijom imao bi maksimalni dolet od 100 kilometara. Nijemci pišu i kako je ovakva letjelica vrlo stabilna u letu, kompaktna i prilagođena urbanom okruženju, te da ima vrlo nisku brzinu sloma uzgona.

Razvoj VoloConnecta odvija se već dvije godine, tijekom njega kompanija je prijavila i nekoliko patenata za inovativne tehnologije, a trenutačno su u fazi testiranja umanjenih prototipa. Nakon toga uslijedit će testovi prototipa u punoj veličini, dok završetak razvoja i certificiranje za let očekuju u narednih pet godina.