Na studentskom natjecanju Hyperloop postigao novi brzinski rekord

Brzina od 463 km/h postignuta je ovoga vikenda na četvrtom sličnom natjecanju u organizaciji SpaceX-a, a Musk je odmah obećao novi tunel za sljedeću godinu

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 22. srpnja 2019. u 15:15

Ovoga vikenda održalo se četvrto natjecanje SpaceX Hyperloop Pod Competition – u kojem se, u organizaciji svemirske kompanije SpaceX u kalifornijskom Hawthorneu studentski timovi natječu u izradi što bržeg pogona i kapsula za Hyperloop. Na ovom je natjecanju pobijedila njemačka ekipa TUM Hyperloop s Tehničkog sveučilišta u Münchenu oborivši pritom brzinski rekord. Njihova je kapsula u tunelu dugom 1,2 kilometra postigla najvišu brzinu od 463 km/h.

Po završetku natjecanja i objavi rezultata Elon Musk je čestitao pobjednicima i najavio kako će za sljedeće natjecanje, koje će se održati nagodinu, biti izgrađen novi tunel. Osim što će biti značajno duži, čak 10 kilometara, trebao bi imati i zavoj te će biti, kako je i planirano u konceptu Hyperloopa, vakuumiran. To znači da će se u novom, dužem, tunelu i bez otpora zraka biti moguće postizanje još većih brzina, ali će zadatak biti zahtjevniji jer će se kapsule morati kretati i kroz zavoj.

Ekipa TUM Hyperloop pobijedila je na ovogodišnjem natjecanju s najvišom postignutom brzinom, ali im je vozilo tom prilikom i oštećeno, pa su ga morali prinudno zaustaviti. Ista ekipa pobijedila je na ovom natjecanju i u prošla dva izdanja, 2017. te 2018. godine, kada su postigli najvišu brzinu od 457 km/h.

Ove godine ih je oštećenje kapsule spriječilo u približavanju planiranoj brzini. Nadali su se, naime, dostići čak 600 km/h. Možda u tome uspiju sljedeće godine u novom tunelu.

Tunel u kojem su se do sada održavala natjecanja
Tunel u kojem su se do sada održavala natjecanja