Odobren projekt The Boring Company za tunel u Las Vegasu

Kompanija Elona Muska trebala bi početi s bušenjem tunela ispod sajma već u naredna dva mjeseca

Sandro Vrbanus četvrtak, 23. svibnja 2019. u 14:46

Prije nešto više od dva mjeseca najavljen je projekt oko kojeg su se dogovarale organizacija Las Vegas Convention i The Boring Company, a ticao se bušenja tunela ispod sajma Las Vegas Convention Center. Mjesto je to na kojem se održavaju brojni sajmovi i izložbe, pa i nama bliski CES, a cilj projekta je stvoriti podzemni tunel "Loop" kojim bi prometovali vagoni za prijevoz većeg broja putnika. Njih bi se prevozilo s jednog kraja Convention Centera na drugi – za početak na trasi dužine 3 kilometra.

Ovog je tjedna Muskovoj kompaniji i službeno dodijeljen ugovor za početak bušenja spomenutog tunela. Vrijednost ugovora je 48,6 milijuna američkih dolara a obuhvaća dizajn i izradu tunela i autonomnih električnih prometala koja će njime prevoziti putnike. Unutar istog iznosa The Boring Company mora izgraditi i stanice, dizala, ulaze i izlaze, rasvjetu tunela, video nadzor, kontrolnu sobu i sve sigurnosne sustave potrebne za neometano kretanje ljudi ovom podzemnom željeznicom.

Elon Musk pohvalio se ovim ugovorom i na svojem Twitteru odmah objavio i prve vremenske okvire koje planira postaviti. Bušenje tunela trebalo bi započeti već unutar sljedeća dva mjeseca, te završiti do kraja godine. Prema inicijalnom planu svi bi radovi trebali biti dovršeni za CES koji će se održati početkom 2021. godine, no Musk je i tu optimističan pa smatra da će sve biti gotovo i ranije.