The Boring Company ide dalje: najavljen tunel ispod Las Vegasa

Posjetitelji CES-a bi se već sljedeće godine mogli naći u prilici putovati tunelom koji će ispod Las Vegasa izbušiti kompanija Elona Muska

Sandro Vrbanus četvrtak, 14. ožujka 2019. u 06:00

Iako je krajem prošle godine predstavljen pomalo razočaravajući projekt podzemnih tunela za prijevoz automobila s "pomoćnim kotačićima", The Boring Company ide dalje u svojem razvoju i prema bušenju prvog pravog komercijalnog tunela. Organizacija Las Vegas Convention and Visitors Authority, koja se bavi promocijom turizma na jugu savezne države Nevade, jučer je dala zeleno svjetlo za početak planiranja jednog tunela ispod Las Vegasa – koji bi trebala bušiti upravo kompanija Elona Muska.

Plan lokalnih vlasti je ovim tunelom povezati poznatu sajamsku lokaciju Convention Center i omogućiti ljudima brzo putovanje s njezinog jednog kraja na drugi. Sajam trenutačno radi na širenju tako da će podzemni "Loop" biti ključan dio proširenja koji bi trebao povezati njegove nove i stare dijelove, koji će sada biti rašireni na preko 3 kilometra. No, projekt je zamišljen daleko ambicioznije, pa se već sada najavljuje da bi ista trasa podzemnih tunela kasnije mogla biti proširena na način da izravno poveže Convention Center s centrom grada i zračnom lukom.

Iz agencije LVCVA kažu kako bi svi radovi trebali biti završeni na vrijeme za CES 2021. godine, dok poslovično optimistični Elon Musk već sada najavljuje kako planiraju svoj tunel u pogon pustiti već do kraja ove godine. The Boring Company počet će planiranje svoje podzemne željeznice koja bi trebala biti jeftinija i učinkovitija od klasične – pa bi imala kapacitet prijevoza od čak 11 tisuća ljudi na sat. Ovisno o finalnoj ruti i broju stanica (što još nije dogovoreno) procjenjuje se kako bi cijena Loopa ispod sajma mogla biti između 35 i 55 milijuna dolara.