Prvi Muskov tunel proradit će već u prosincu

The Boring Company napreduje velikim koracima u svojem planu bušenja jeftinih tunela. Prva trasa javnog prijevoza njihovog "Loopa" uskoro će biti otvorena u Los Angelesu

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 22. listopada 2018. u 13:15

Prvi pravi i upotrebljivi tunel u izvedbi The Boring Company, tvrtke za bušenje tunela koju je pokrenuo Elon Musk, uskoro će biti dovršen. Do sada su javnosti prikazivane tek simulacije i kratke probne cijevi tunela, no Musk je obznanio kako će uskoro, za otprilike mjesec i pol, u rad biti puštena i prva komercijalna dionica javnog prijevoza unutar jednog njihovog tunela.

Radi se o trasi koja će povezivati sjedište SpaceX-a i The Boring Company u Hawthorneu sa stanicom O'Leary udaljenom nešto manje od 4 kilometra. Tunel će uskoro biti dovršen, tvitnuo je Musk, te najavio svečano otvorenje za 10. prosinca. Prvog dana rada, 11. prosinca, zainteresirani posjetitelji će se moći ovim tunelom provozati potpuno besplatno.

Hoće li se na otvorenju točiti Teslaquila, još nije poznato.

"Loop", kako ga nazivaju u The Boring Company, je sustav prijevoza vrlo sličan klasičnoj podzemnoj željeznici. Razlika je u tome što je promjer njihovog tunela nešto manji pa se njime mogu kretati platforme koje prevoze jedan po jedan osobni automobil, ili pak manje putničke kapsule, kapaciteta od oko 12 osoba. Musk najavljuje da će se testnom trasom voziti spomenute platforme i to brzinom od najviše 250 km/h, a s vremenom bi tamo trebale biti instalirane i putničke kapsule.