Virgin Hyperloop pokazao svoju detaljnu viziju transporta budućnosti

Zanimljiva video animacija prikazuje postaje, tehnologiju, putničko iskustvo i mogući izgled mreže niskotlačnih tunela kojima Virginove kapsule prometuju brzinama većima od 1.000 km/h

Sandro Vrbanus subota, 30. siječnja 2021. u 06:00

Virgin Hyperloop, nastao spajanjem tehnoloških rješenja američkog startupa Hyperloop One te korporacije Virgin Richarda Bransona, i dalje naporno radi na tome da realizira ideju novog načina transporta – prometovanja brzim kapsulama kroz niskotlačne ili vakuumske tunele. Hyperloop kakav oni zamišljaju bi u narednim desetljećima trebao postati stvarnost

Do sada smo od ove kompanije vidjeli tek nekoliko koncepata, prikaz putničke kapsule, nekoliko brzinskih rekorda i, posljednje, prvu testnu vožnju svoje kapsule s putnicima koju su snimili početkom studenoga prošle godine. Najnoviji video uradak Virgin Hyperloopa kojim žele povećati "hype" za svoju transportnu tehnologiju budućnosti pokazuje viziju kako bi cijeli sustav prijevoza trebao izgledati.

U nešto više od dvije i pol minute videa moguće je tako virtualno posjetiti Hyperloopov terminal, prošetati njime, ukrcati se u jednu od naprednih superbrzih kapsula, vidjeti kako se u njoj voziti brzinama koje premašuju 1.000 km/h, te se za nekoliko desetaka minuta iskrcati na sasvim drugom kraju zemlje.

Video animacija zavirit će i u funkcioniranje samog transportnog sustava, upravljanje kapsulama, a možemo vidjeti i kako je na cijelom sustavu tunela postavljen niz solarnih panela – naznaka je to, dakako, ekološke održivosti ovog futurističkog projekta.

Od ostalih detalja koji su novi u ovom konceptu, u odnosu na prethodne najave, ističe se nešto veća kapsula. Ovi renderi prikazuju da bi se u pojedini "vagon" moglo smjestiti do 17 putnika, dok kompanija navodi da planira kapsule s do 28 sjedala. Svako sjedalo imat će ugrađen bežični punjač mobilnih uređaja, informacijske zaslone ugrađene u druge elemente interijera, a vožnja bi, zahvaljujući magnetskoj levitaciji, trebala biti nadasve tiha i udobna.