Financijski sektor vjeruje da će kriptovalute kroz 5-10 godina zamijeniti one klasične

Deloitteovo globalno istraživanje o blockchainu pokazalo je kako tri četvrtine ispitanika iz financijskog sektora smatra da bi digitalna imovina u narednih 5 do 10 godina mogla zamijeniti fiat novac

Sandro Vrbanus četvrtak, 26. kolovoza 2021. u 17:30

Veliko istraživanje koje je provela konzultantska kuća Deloitte na 1.280 zaposlenika (mahom na višim upravljačkim funkcijama) iz financijskog sektora pokazalo je kako velika većina njih vjeruje da je budućnost financija vezana uz blockchain i kriptovalute. Analitičari ističu da je pandemija koronavirusa potaknula prelazak na "sve digitalno", pa je tako ubrzala i digitalizaciju financijskog sektora. Postojeće su se strukture našle pred izazovima koje predstavljaju novi poslovni modeli i digitalna imovina.

Snažna alternativa novcu

Shodno tome, ovogodišnje istraživanje o blockchainu pokazalo je kako ljudi na rukovodećim položajima u financijskoj industriji digitalne kriptovalute i blockchain tehnologije vide kao jedan od strateških prioriteta, kako u budućnosti tako i već sada. Tako je 78% ispitanika odgovorilo je da će kriptovalute i digitalna imovina biti donekle ili vrlo važnim dijelom ove industrije u naredna 24 mjeseca. Povrh toga, 76% ispitanika smatra da će digitalna imovina poslužiti kao snažna alternativa ili pak izravna zamjena za fiat (fiducijarni) novac već u narednih 5 do 10 godina.

"Pioniri" industrije su oni koji su već prihvatili blockchain u svojem poslovanju
"Pioniri" industrije su oni koji su već prihvatili blockchain u svojem poslovanju

Na pitanje o tome koja će biti glavna uloga digitalnih oblika imovine za njihovu organizaciju, najviše je ispitanika izjavilo kako će njihove institucije nuditi usluge čuvanje takve imovine, potom kako će kriptovalute služiti za plaćanja, diverzifikaciju ulagačkih portfelja, decentralizaciju financijskih platformi te "tokenizaciju" imovine.

Kao najveće prepreke za široko prihvaćanje digitalne imovine u ovoj se industriji najčešće ističu brige oko kibernetičke sigurnosti, vrlo stroge regulatorne barijere, postojeća financijska infrastruktura kao i zabrinutost za privatnost korisnika.

Ispitanici u ovom istraživanju prihvaćaju da se njihova industrija mora prilagoditi na "seizmičke promjene" koje donosi blockchain, primarno kako bi mogli odgovoriti na zahtjeve svojih sadašnjih i budućih korisnika. Oni koji to učine među prvima imat će i značajnu konkurentsku prednost pred ostalima. Tradicionalno troma bankarska industrija polako se počinje nositi s izazovima modernih tehnologija, no njezin brz razvoj zahtijevat će dodatnu fleksibilnost kako bi se institucije mogle prilagoditi na nove trendove. Uskoro, zaključuje Deloitte, neće imati izbora nego prihvatiti promjenu, jer je sudjelovanje u digitalnom financijskom dobu neizbježno.HI-FI EXPERIENCE WEEK

KEF

Od 28.11. do 16.12. 2022. posjeti našu slušaonu na Zagrebačkom Velesajmu i uživaj u KEF Wireless aktivnim zvučnicima.

Kupi

BT naglavne slušalice

BOWERS & WILKINS PX7 S2

Hybrid Noise Cancellation, Ambient Pass-Through, Wear-Detection Sensor, do 30 sati reprodukcije, 6 mikrofona, vrhunski dizajn.

2.799 kn 371,49 € Kupi

2-smjerni bookshelf zvučnici

MONITOR AUDIO BRONZE 100

37 – 30.000 Hz, 87 dB, 8 ohma, 100W RMS, 30 - 100 W, HiVe II port sustav, C-CAM Gold Dome visokotonac, C-CAM mid-bass driver.

3.949 kn 524,12 € Kupi