Najveći glazbeni izdavači od streaminga dobivaju milijun dolara – svakog sata

Music Business Worldwide objavio je podatak o velikim prihodima glazbene industrije koji ne prestaju rasti, a potaknuti su prvenstveno streamingom

Sandro Vrbanus subota, 29. veljače 2020. u 23:40

Slušanje glazbe preselilo se na razne streaming platforme u posljednjih nekoliko godina. Rast ukupnih prihoda ostvarenih u ovom području, a najnoviji rezultati mogu se sagledat kroz prihode tri najveće svjetske glazbene izdavačke kuće – Universal, Sony i Warner Media. Ova su tri giganta, prenosi Music Business Worldwide, tijekom posljednjeg kvartala 2019. godine zajedno uprihodila 2,26 milijardi dolara.

Izračun kaže kako se to može prevesti u dnevni prihod od 24,8 milijuna dolara, odnosno 1,03 milijuna dolara – na sat. Prvi je ovo puta da su prihodi najvećih izdavača premašili iznos od milijuna dolara svakog sata.

Rast ipak usporava

Gledano pojedinačno, Universal je sa svojim glazbenicima koje ima pod ugovorom u posljednja tri mjeseca prošle godine zaradio 1,02 milijarde dolara. Na drugom mjestu je bio Sony s 669 milijuna dok je Warner generirao 589 milijuna dolara.

No, kad već govorimo o rastu prihoda od streaminga, potrebno je naglasiti i da je on u 2019. godini usporio. Na godišnjoj razini povećan je za 1,43 milijarde u odnosu na 2018. godinu. Godinu ranije taj porast je iznosio 1,62 milijarde dolara, gledano u odnosu na 2017. Streaming je u prošloj godini "velikoj trojki" donio 8,35 milijardi dolara od ukupno zarađenih 14,9 milijardi, pa na njega otpada oko 56% prihoda ovih glazbenih izdavača.