Očekuje se rast cijena DRAM-a od 5 do 10%

Portal Digitimes, pozivajući se na izvore iz same industrije napominje kako se tijekom prvog kvartala godine očekuje rast cijena DRAM memorije od 5 do 10 posto

Matija Pavlić četvrtak, 8. ožujka 2018. u 07:00

Prema izvorima iz same industrije koje prenosi portal Digitimes, vrijednost tržišta DRAM-a bi se tijekom ove godine trebala povećati za 30%, na iznos od 96 milijardi dolara.

Takav rast poglavito je rezultat povećanja potražnje na tržištima pametnih telefona i podatkovnih centara. Uz rast vrijednosti tržišta, u prvog kvartalu godine očekuje se i rast cijena DRAM memorije od 5 do 10%.

Na tržištu postoji određeni manjak DRAM memorijskih čipova za poslužitelje i podatkovne centre poglavito zbog procesa nadogradnje opreme većih IT tvrtki u SAD-u koji traje od druge polovice prošle godine.

Cijena DDR4 čipova u veljači je porasla za 1,1% na mjesečnoj razini, a prosječno povećanje cijene tijekom prvog kvartala bi trebalo iznositi između 3 i 5%. Što se tiče DDR3 memorije njezina cijena se stabilizirala i ne bi trebala rasti.

Rast cijene memorije za mobilne uređaje bi trebao biti 3% u prvom kvartalu, što je manji rast u odnosu na onaj od 5% zabilježen u prethodnim kvartalima.

U drugoj polovici godine Samsung, SK Hynix and Micron započet će proizvodnju u svojim novim postrojenjima što će značajno podići dostupnost DRAM i NAND flash memorijskih čipova.