Što se piratiziralo u 2020. godini?

Istraživači kompanije MUSO, koji se bave piratskim sadržajima na Internetu, otkrili su da je pandemijska godina bila obilježena i značajnim porastom potražnje za ilegalnim streamingom i knjigama

Sandro Vrbanus subota, 6. veljače 2021. u 17:06

Tijekom 2020. godine gotovo da nema industrije koja nije doživjela velike promjene zbog pandemije koronavirusa, a istraživačka kuća MUSO potvrđuje da je došlo do promjene navika i kod onih koji zabavne i druge sadržaje ilegalno nabavljaju putem Interneta. Prošle je godine tako primijećena promjena u trendovima u online piratstvu, koja se pripisuje upravo pandemiji.

Dok su ljudi bili zatvoreni u svojim domovima rasla je potražnja za digitalnim sadržajima, pogotovo streamingom videa, a isto se preslikalo i na potražnju za piratskim sadržajima. Tako MUSO primjećuje porast ilegalnog streaminga televizijskog programa i filmova, ali, zanimljivo, u drugoj polovici godine zabilježen je i 13%-tni porast preuzimanja digitalnih knjiga.

39 posjeta piratskim stranicama po osobi

Ukupno su, prema njihovim podacima, internetske stranice koje nude piratske sadržaje u prošlog godini posjećene 130 milijardi puta, što znači da je svaki korisnik Interneta u svijetu, u prosjeku, na neku od tih stranica navratio 39 puta. Od toga, preko polovice posjeta, njih 65,5 milijardi, imalo je za cilj gledanje piratskog televizijskog sadržaja.

Zemlje s najviše pirata, izvor: MUSO
Zemlje s najviše pirata, izvor: MUSO

Ako gledamo samo potražnju za ilegalnim streamingom, MUSO kaže da je 93% ilegalnog gledanja televizije putem Interneta došlo preko takvih streaming servisa. Kod filmova, ilegalni streaming je zaslužan za 52% konzumacije piratskih sadržaja (ostatak otpada na ilegalni download).

Podaci pokazuju da je 30% korisnika u prošloj godini do piratskog sadržaja dolazilo preko raznih internetskih tražilica. Ostali, valjda, već znaju gdje će i kako doći do onoga što ih zanima.

Gledano po zemljama, SAD su prošle godine prednjačile po posjetima piratskim stranicama s 12,5 milijardi posjeta. Slijede ih Ruska Federacija (8,3 milijarde), Kina (6,9 milijardi), Indija (5,6 milijardi), Brazil (5,4 milijarde) te Ukrajina i Francuska (po 4,3 milijarde). Poredano po glavi stanovnika, najčešće su piratskim stranicama pristupali građani Barbadosa, Andore, Gruzije i Ukrajine, svi s preko 200 posjeta godišnje.