Twitteru dozlogrdile državne propagandne mašine

Društvena je mreža nakon najnovijih slučajeva širenja lažnih vijesti odlučila zabraniti oglašavanje svim državno sponzoriranim medijima u cijelom svijetu

Sandro Vrbanus utorak, 20. kolovoza 2019. u 12:21

Nije tajna da se društvene mreže koriste u propagandne svrhe, pa niti Twitter nije iznimka. Možda je čak ova platforma i najgora kad je riječ o poplavi trolova, lažnih računa i botova kojima je jedina svrha širenje propagande, lažnih vijesti i drugih nekvalitetnih sadržaja usmjerenih ka formiranju javnog mnijenja.

Posljednjih mjeseci u Hong Kongu traju protukineski prosvjedi, a upravo je na Twitteru otkriveno preko 900 računa koje je Kina koristila kako bi stvarala politički razdor i diskreditirala hongkonške prosvjednike. Društvena mreža objavila je kako je suspendirala sve ove račune i neupitno ih povezala s kineskim vlastima zbog činjenice da su pristupali Twitteru s posebno odblokiranih IP adresa iz Kine. U toj je zemlji, naime, Twitter za "običnog čovjeka" nedostupan, odnosno nalazi se iza Velikog vatrozida, pa je ovdje očito bila riječ o državno sponzoriranoj koordiniranoj akciji.

Kap koja je prelila čašu

Ovaj je slučaj širenja propagande nagnao Twitter i na promjenu svoje globalne politike kad je riječ o državnim medijima. Istodobno s objavom o blokiranju kineskih računa obznanjena je i nova politika oglašavanja koja od sada brani kupnju oglasnog prostora apsolutno svim medijima u svijetu koji su u državnom vlasništvu. Korisničke račune ovih medija neće se uklanjati, ali će im biti onemogućeno plaćanje objava i oglasa ako se utvrdi da ih vlasti kontroliraju bilo financijski, bilo urednički.

Iz Twittera pojašnjavaju kako ovim potezom žele održati "zdravu komunikaciju", te da na svoje oglašivače primjenjuju više standarde nego na obične korisnike. Zabrana se neće odnositi na javne medije koji se bave zabavnim, sportskim ili putopisnim sadržajima, ali ako tvitaju vijesti, tada će dospjeti na "crnu listu". Prijelazno razdoblje nakon kojeg će ova zabrana stupiti na snagu je 30 dana.