AI alati niču kao gljive poslije kiše: za video, slike ili programiranje

Proteklih dana lansirani su mnogi novi sustavi koji se oslanjaju na umjetnu inteligenciju, neki vezani za OpenAI, neki ne. Primjene su im sve šire, mogućnosti sve naprednije, a korisnička baza sve veća

Sandro Vrbanus petak, 24. ožujka 2023. u 09:15

Nastavljaju se uzbudljiva vremena razvoja, ali i javne dostupnosti, novih alata koji se oslanjaju na različite napredne modele umjetne inteligencije. Ilustracije sada već svatko može besplatno izraditi na više servisa, tekstualni chatboti ugrađeni su u najpopularnije svjetske tražilice, a baza korisnika širi se velikom brzinom. Nije, stoga, čudo da mnoge kompanije, od startupa do tehnoloških velikana, žele "zajahati" taj val i lansiraju svoje alate. Ovih dana tako su otvoreni pristupi do nekoliko novih generativnih AI sustava, a ovom ćemo prilikom izdvojiti njih tri, iz tri različita područja.

Ilustracije – Adobe Firefly

Konkurenciju Midjourneyu, DALL-E-u i sličnim alatima pokrenuo je veliki Adobe, specijalist za obradu slika. Adobe Firefly omogućit će korisnicima generiranje ilustracija, baš kao što to čine spomenuti mu konkurenti, ali će korisničko iskustvo više podsjećati na rad u Photoshopu. Njegove će funkcije biti integrirane u usluge Creative Cloud, Document Cloud, Experience Cloud i Adobe Express, a korisnici će tamo moći raditi onako kako su navikli: označavati objekte, pomicati ih, uređivati, uz dodatak generativne umjetne inteligencije koja će sadržaj stvarati na temelju teksta. Predlažemo da pogledate priloženi video, u kojem je zorno prikazano kako Firefly funkcionira.

Adobe Firefly će, kako kažu, kreativcima dati "super moći" poput dodavanja elemenata na slike, proširivanja istih, vektoriziranja, naprednog uređivanja, kombiniranja slika ili povećanja rezolucije, a sve na temelju jednostavnih tekstualnih naredbi. Za korištenje ovog alata potrebno se predbilježiti na listu čekanja, a za prijavu je potreban Adobe ID.

Cilj Adobea jest ovime dobiti novi alat za izradu komercijalnih sadržaja, pa posebnu pozornost posvećuju kreatorima, kojima će ponuditi više načina zarade. Osim toga, pokreću i inicijativu kojom bi omogućili umjetnicima da svoja djela označe tagom "do not train", što bi sustavima poput ovoga zabranilo treniranje na njihovim autorskim radovima.

Video – Wonder Studio

U domeni video sadržaja pokrenut je alat Wonder Studio, kompanije Wonder Dynamics, sa sjedištem u Los Angelesu i Novom Sadu. Riječ je o alatu za vizualne efekte, koji može zamijeniti profesionalne VFX alate, a koristi se unutar internetskog preglednika. U stanju je automatizirano animirati elemente, stvarati i prilagođavati CGI grafiku ili pak ubacivati nove likove umjesto postojećih. U nastavku prenosimo i njihov, prilično impresivan, demo.

Video profesionalci uz ovaj alat više neće morati uređivati snimke "sličicu po sličicu", jer će im on omogućiti primjenu naprednih efekata u cijelu scenu odjednom, korištenjem samo snimke iz kamere i bez naprednih sustava praćenja objekata.

Programiranje – GitHub Copilot X

I za kraj, nadogradnju je dobio i GitHubov (tj. Microsoftov) pomoćnik pri programiranju, Copilot. U svojoj verziji "X" oslanja se na najnoviji OpenAI-jev model GPT-4. Osim što, kao i prva verzija Copilota, može pomoći u izradi programskog koda, GitHub Copilot X dobio je i chat opciju, kao i prepoznavanje glasovnih naredbi.

Developeri će od sada imati AI pomoćnika "na svakom koraku", on će im dodatno smanjiti količinu ručnog i repetitivnog rada. Zahvaljujući funkciji chatbota, novi će sustav developeru dati opisnu analizu koda i eventualnih pogrešaka, predlagat će ispravke, a bit će u stanju i samostalno pisati pull requestove. Svi zainteresirani i kod ovog se sustava za sada mogu tek upisati na listu čekanja, a za sada nije poznato koliko će programera, i kada, dobiti pristup do novog alata.