AutoGPT – alat za koji neki tvrde da je prvi korak ka općoj umjetnoj inteligenciji

Mnogi su danas oduševljeni mogućnostima AI ilustratora i jezičnih modela, no oni i dalje predstavljaju specijaliziranu umjetnu inteligenciju (AI). Jedan open source alat, pak, daje prve naznake AGI-ja

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 24. travnja 2023. u 08:05

Sustavi koji su danas poznati kao umjetna inteligencija specijalizirani su za određene zadatke i u njima su jednako dobri, a ponekad i bolji od ljudi. No, ono što bi bio krajnji cilj mnogih u tom području, jest razviti univerzalnu ili opću umjetnu inteligenciju (artificial general intelligence, AGI) – za sada hipotetski sustav koji je u stanju naučiti nove zadatke, na kojima nije treniran, pa ih potom izvoditi na jednako dobar način kao što to čine i ljudi.

Takvi sustavi možda jednog dana "izrone" iz sadašnjih AI sustava, a prve naznake toga, kako bi oni mogli funkcionirati u stvarnom svijetu, možemo vidjeti i kroz GPT-4, korištenjem posebnih dodataka. Jedan od trenutačno najpoznatijih je projekt AutoGPT, softver otvorenog koda napisan u Pythonu i dostupan za besplatno preuzimanje. Najjednostavnije ga je opisati kao agenta koji preuzima kratak zadatak korisnika, pa ga potom samostalno prosljeđuje na izvođenje sustavu GPT-4, bez daljnje ljudske intervencije i stvarajući vlastite promptove.

Što može AutoGPT?

AutoGPT, dakle, može uzeti jednostavnu naredbu tipa "izradi web stanicu" za određeni projekt. Sustav će, korištenjem GPT modela, odmah raščlaniti taj zadatak na vrlo detaljne korake, a potom ponovno pitati AI za rješavanje svaki od tih koraka. Sam će mu davati promptove, postavljati pitanja i potpitanja, sve dok zadatak ne bude potpuno ispunjen. Osim toga, AutoGPT je u stanju pretraživati Internet, obaviti vlastito istraživanje i izvući zaključke, izrađivati aplikacije, ponašati se kao osobni pomoćnik u raznim zadacima automatizacije, pomoći pri učenju ili pak – proučiti zadanu temu, napisati sažetak i prezentirati ga u obliku podcasta.

Primjeri zanimljivih projekata stvorenih uz pomoć ovog sustava već su preplavili društvene mreže, a na GitHubu je projekt u samo tri tjedna prikupio čak 100.000 "zvjezdica".

Je li ovo, dakle, prvi pogled na univerzalnu umjetnu inteligenciju? AutoGPT nadogradio je najbolji jezični model današnjice, dao mu dodatne mogućnosti automatizacije, pamćenje i mogućnost učenja unutar projekta, pa tako i ono što karakterizira AGI – sposobnost savladavanja novih, nikad viđenih zadataka. Budući da mu, osim početnog zadatka, ne treba ljudska pomoć, neki kažu kako je to sigurno prvi korak ka AGI sustavima: AutoGPT ima vlastite metode procesiranja podataka, rezoniranja i "razumijevanja".

Kako do AutoGPT-a?

AutoGPT instalira se unutar programskog paketa Pythona, a za puno korištenje potrebno je posjedovati API ključ za pristup sustavu GPT-4 (iako može raditi i samo s GPT-om 3.5). Detalji su dostupni ovdje.