Automatsko generiranje teksta na zadanu temu dostupno svima

Kada je OpenAI prvi puta isprobao ovaj sustav procijenili su kako je preopasan za javnost. Sada ga ipak možete isprobati u ponešto pojednostavljenoj inačici

Sandro Vrbanus četvrtak, 16. svibnja 2019. u 06:00

OpenAI je neprofitna istraživačka organizacija koja se bavi umjetnom inteligencijom, a redovni se čitatelji naših stranica sigurno sjećaju kada je, u veljači ove godine, objavljeno da su u ovoj organizaciji izradili "preopasan" AI sustav. Radilo se o sustavu GPT-2 koji je na zadanu temu mogao pisati tekstove, tj. izmišljati činjenice i dovoljno kvalitetno ih pretvoriti u tekst, pa je odmah proglašen robotskim automatiziranim kreatorom lažnih vijesti.

Kao takav, mogao bi poslužiti za širenje dezinformacija, zaključili su tada njegovi autori, i odlučili da GPT-2 u svojoj punoj inačici neće dati na raspolaganje javnosti.

Na uvid je tada bila stavljena tek demo inačica, no sada je dostupan i nešto napredniji model strojnog učenja koji je stajao iza ovog "opasnog" sustava. Ipak, riječ je o ponešto ograničenom modelu koji ne proizvode toliko koherentne rečenice i kompleksne tekstove, ali je ipak donekle upotrebljiv.

Inženjer koji se bavi strojnim učenjem Adam King izradio je posebnu web aplikaciju koju pogoni upravo ovaj "robotski pisac". Na njoj je potrebno tek zadati temu ili nekoliko ključnih riječi, a sustav će ubrzo "natipkati" 3-4 pasusa teksta (dakako, na engleskom jeziku).

Sustav možete isprobati i sami na adresi talktotransformer.com, a mi u nastavku prenosimo nekoliko zanimljivih rezultata koje smo dobili igrajući se njime.