Budi se istok i zapad: vlade počinju obraćati pažnju na AI i srodne tehnologije

SAD i Velika Britanija sklopili su značajan sporazum o umjetnoj inteligenciji. Unatoč suradnji, britanska vlada nagovještava potpuno različit pristup reguliranju AI i modernih tehnologija u odnosu na SAD i EU

Ivan Podnar utorak, 2. travnja 2024. u 17:24
📷 Ilustracija: DALL-E
Ilustracija: DALL-E

Jučer su u Washingtonu sporazum potpisale britanska ministrica za znanost Michell Donelan i američke ministrica za trgovinu Gina Raimondo  kojim se utvrđuje suradnja dviju vlada u dijeljenju tehničkog znanja, informacija i stručnjaka o sigurnosti AI-a. Ovaj dogovor označava prvi dvostrani ugovor o sigurnosti AI-a na svijetu i dolazi u vrijeme kada se budi interes vlade za regulaciju i kontrolu rizika novih tehnologija. Naglasak u interesu obiju strana je na kibernetičkoj sigurnosti i kontrole biološkog oružja. "Iduća godina je kritična za brzo djelovanje jer stižu nove generacije AI modela koje bi mogle radikalno promijeniti igru, a još uvijek ne znamo sve njihove potencijalne sposobnosti," izjavila je  za medije Donelan. Promatračima nije izbjegla činjenica da su dvije ministrice iz potpuno različitih ministarstava, što govori gdje bi stvarno mogao biti interesni fokus. Bez obzira na plemenitu ideju i ministarstva iz kojih dolaze,  nije takodjer na odmet uočiti da su se u jezik znanosti i tehnologije uvukle fraze iz vojnih ministarstava.

Instituti surađuju

Sporazum konkretno omogućava britanskom novoutemeljenom Institutu za sigurnost AI-a (AISI), formiranog u studenom prošle godine i njegovom američkom pandanu, razmjenu stručnosti kroz angažman istraživača iz obiju zemalja. Instituti će se također zajednički angažirati na neovisnoj evaluaciji privatnih AI modela kreiranih od strane kompanija poput OpenAI-a i Googlea. Partnerstvo se oslanja na model suradnje između britanske GCHQ i NSA, koje već surađuju u područjima vezanim uz obavještajne podatke i sigurnost.

S američke strane sudjelovat će Institut za sigurnost umjetne inteligencije SAD-a (AISIC), osnovan po direktivi Bijele kuće u veljači, a koji okuplja akademike, predstavnike vlade i industrije te organizacije koje prate razvoj umjetne inteligencije. Konzorcij je smješten unutar Instituta za sigurnost AI-a SAD-a (USAISI) i ima više od 200 članove.

Različit pristup

Uz prigodne govorancije o suradnji  najvažnije je što je ministrica Donelan rekla o britanskim planovima:  „Naša vlada ne namjerava u skorije vrijeme šire regulirati tehnologiju zbog njezine brze evolucije.“ To se razlikuje od pristupa drugih država i regija. Na primjer, EU je usvojio svoj Akt o AI-u, smatran najstrožim sustavom za korištenje AI-a na svijetu. Predsjednik SAD-a Joe Biden donio je izvršnu naredbu koja se odnosi na AI modele koji bi mogli predstavljati prijetnju nacionalnoj sigurnosti. Kina je objavila smjernice koje teže osiguranju da tehnologija ne narušava njezin dugotrajan režim cenzure.

„Naša vlada ne namjerava u skorije vrijeme šire regulirati tehnologiju zbog njezine brze evolucije.“  izjavila je britanska ministrica Donelan

Ne znači da britanska vlada potpuno diže ruke od AI-a i modernih tehnologija. Vlada podupire Institut za AI sigurnost (AISI), kojim predsjedava tehnološki investitor i poduzetnik Ian Hogarth. Uz to, angažirala je istraživače poput Geoffreyja Irvinga iz Google DeepMinda i Chrisa Summerfielda sa Sveučilišta u Oxfordu za testiranje postojećih i budućih AI modela. OpenAI, Google DeepMind, Microsoft i Meta su među tehnološkim skupinama koje su se dobrovoljno obvezale na reviziju svojih najnovijih generativnih AI modela od strane britanskog AISI-a, osnovanog nakon britanskog samita o sigurnosti AI-a u Bletchley Parku.

Ima nade

Ovaj sporazum ilustrira buđenje interesa i konkretnih akcija oko AI tehnologija u drugim vladama. U veljači je japanska vlada osnovala Institut za sigurnost umjetne inteligencije, koji će koordinirati rad s Ministarstvom ekonomije, trgovine i industrije te agencijom za promociju IT-a (IPA) i nacionalnim institutom za naprednu znanost i tehnologiju (AIST). To se nastavlja na Hiroshima AI Process, međunarodnu inicijativu pokrenutu nakon Summita G7 u Hiroshimi u svibnju 2023. Cilj je promicanja razvoja sigurnih, pouzdanih i povjerljivih naprednih AI sustava. Organizacija OECD se također uključila u ovaj proces.

Ipak, oči su uprte u buduću suradnju Amerike i Kine. Prvi razgovori bit će ovog proljeća i ne očekuje se neki povijesni sporazumi, već sastanci znanstvenika ali ne i visokopozicioniranih političara. Ideja o početku suradnje datira iz susreta predsjednika Bidena i generalnog sekretara Xi Jinpinga u studenom prošle godine.

Uz Akt o umjetnoj inteligenciji koji je izglasan Europskom parlamentu te nacrtu rezolucije  koju su na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda predstavile  Sjedinjene Američke Države, možemo reći da se budi istok I zapad što se tiče umjetne inteligencije.