Copilot Pro: 20 dolara mjesečno za AI pomoćnika na svakom koraku

Microsoft je lansirao novu uslugu zasnovanu na alatima generativne umjetne inteligencije. Pretplatnicima će omogućiti napredni i brži rad Copilota unutar mnogih svojih aplikacija

Sandro Vrbanus utorak, 16. siječnja 2024. u 11:07

Otkako je prošle godine postao dostupan široj javnosti, sustav Microsoftovog Copilota generirao je više od 5 milijardi ilustracija i odradio više od 5 milijardi "razgovora" s korisnicima. Iz Microsofta kažu da su cijelo to vrijeme prikupljali povratne informacije o korištenju sustava generativne umjetne inteligencije, pa su na temelju toga identificirali najvažnije potrebe korisnika – od kreativaca, istraživača, programera, pa do "običnih" korisnika kojima bi mogućnosti Copilota bile potrebne unutar uredskog paketa aplikacija.

Za sve njih, sada su pripremili novu ponudu. U javnu je distribuciju puštena pretplata na Copilot Pro, kojom će se 'unaprijediti i ubrzati iskustvo suradnje s umjetnom inteligencijom na svakom koraku'. Riječ je o premium usluzi, koja se nadograđuje na postojeće pretplate na Microsoft 365 i na besplatni Copilot u Windowsima, a donosi nove funkcije i mogućnosti, kao i brži te pouzdaniji rad. Pretplata će biti dostupna kako privatnim, tako i poslovnim korisnicima Microsoftovih aplikacija, na desktopu i unutar mobilne aplikacije.

Unaprijeđeno iskustvo

Svima onima, koji se odluče na plaćanje nove mjesečne pretplate u iznosu od 20 dolara, na raspolaganju će biti brojne mogućnosti. Copilot Pro za njih će moći pisati, programirati, dizajnirati, izrađivati prezentacije te im pomoći u unaprjeđenju produktivnosti i kreativnosti. Pretplatnici će tako moći Copilota dodati u svoje iskustvo rada u Wordu, Excelu (još u previewu), PowerPointu, Outlooku i OneNoteu, bez obzira služe li se Windowsima, Macom ili iPadom. Dakako, pretplata na Copilot Pro nadograđuje se na postojeće pretplate za poznate uredske pakete M365 Personal ili Family.

Na svakom će koraku Copilot Pro koristiti najnoviji jezični model OpenAI-ja, GPT-4 Turbo, koji će davati brže odgovore. Isto tako ubrzan će biti i pristup do AI ilustratora Image Creator unutar paketa Designer. Pretplatnici će, također, imati mogućnost stvaranja vlastitih prilagođenih appleta, GPT-a, koju je nedavno predstavio OpenAI.

Za poslovne korisnike

U slučaju organizacija, grupno pretplaćenih na paket Microsoft 365, širi se dostupnost paketa Copilota. On je bio od studenoga dostupan samo velikim pretplatnicima, no od sada je ograničenje broja korisnika ukinuto. Tako se na Copilot za Microsoft 365 od sada mogu pretplatiti i mala i srednja poduzeća. Cijena za njih je 30 dolara mjesečno po korisniku, a omogućeno je uključiti i između jednog i 299 korisnika (ukinuto, je, dakle, ograničenje od minimalno 300 članova organizacije).

Pregled cijena i funkcija Copilota
Pregled cijena i funkcija Copilota

U poslovnom paketu, dobiva se i mogućnost AI upravljanja e-mailovima, sastancima, dokumentima i ostalim specijaliziranim sadržajima. Tu je Copilot integriran i u alat za rad na daljinu, Teams, a omogućen mu je pristup svim dokumentima koji se razmjenjuju unutar organizacije, kako bi se što bolje integrirao u nju. Dakako, u povećanu cijenu pretplate uključena je i zaštita podataka koji se dijele s AI modelima, kako modeli ne bi bili trenirani na osjetljivim podacima kompanija.

Postupna dostupnost

Iz Microsofta napominju da Copilot Pro za sada nije dostupan na svim tržištima i na svim jezicima, no najavljuju njegovo postupno globalno širenje. Za sada opciju nove pretplate ne vidimo u lokaliziranoj trgovini Microsoft Store za Hrvatsku. Ipak, na hrvatskim stranicama paketa Microsoft 365 stoji najava "Dodajte Copilot Pro pretplati na M365 Personal ili Family i dobijte moćnu umjetnu inteligenciju u omiljenim aplikacijama" – pa je moguće da će i službena trgovina uskoro biti ažurirana.

Do tada – osnovna verzija Copilota dostupna je besplatno svima, kako na webu tako i unutar mobilnih aplikacija.