"CSI" povećavanje slika uz pomoć AI-ja daje sve bolje rezultate

Njemački znanstvenici proizveli su sustav umjetne inteligencije koji, bolje nego ijedan do sada, od malenih slika proizvodi one više rezolucije

Sandro Vrbanus četvrtak, 2. studenog 2017. u 08:00

Otkako je digitalne fotografije najveći izazov kod manipuliranja slikama predstavlja ponekad nedovoljna rezolucija, pa su mnogi do sada pokušali razviti sustave koji bi slike niske rezlučivosti pretvorili u kvalitetnije inačice, veće rezolucije i s više detalja. Kako ovaj problem nije jednostavan, jer nedostatak piksela na slikama manje rezolucije nije lako nadomjestiti, borba s umjetnim povećanjem rasterskih slika traje već desetljećima.

Ako je vjerovati serijalu CSI, problema nema

Posljednjih godina u ovo područje upomoć stiže umjetna inteligencija i algoritmi strojnog učenja. Do sada smo već vidjeli neke pokušaje upscalinga fotografija na ovaj način, ali niti jedan nije bio učinkovit kao nedavno predstavljena metoda s njemačkog Instituta Max Planck.

Njihov je tim znanstvenika također uposlio računalnu neuronsku mrežu, ali je rješavanju problema pristupio sa sasvim druge strane. Umjesto da umjetno dodaje piksele pa im potom traži moguću vrijednost boje prema okolini, ovaj sustav pokušava novim pikselima, uz postojeće, ostvariti prepoznatljiv i smislen vidljivi uzorak (teksturu) jednom kada se slika poveća.

Lijevo: zadana slika niže rezolucije. Desno: izvorna slika. Sredina: rezultat dobiven umjetnim uvećanjem.
Lijevo: zadana slika niže rezolucije. Desno: izvorna slika. Sredina: rezultat dobiven umjetnim uvećanjem.

Umjetna inteligencija s ovim zadatkom "trenirana" je na slikama niže rezolucije i pokušavala ih je uvećati, a po završetku uvećanja rezultat je uspoređivan sa stvarnim izvornim slikama – i ta usporedba poslužila je kao kontrolni mehanizam kojim su se algoritmi dodatno poboljšavali.

EnhanceNet-PAT naziv je ovog AI sustava

U konačnici su rezultati ove metoda bolji nego svi slični pokušaji do sada. Na uvećanim slikama i dalje postoje nesavršenosti, no prosječnom čovjeku umjetno će uvećana slika na ovaj način izgledati vrlo stvarno. Znanstvenici vjeruju da bi se na ovaj način mogli stari filmovi prebaciti u 4K rezoluciju, da bi tehnologija mogla poslužiti za poboljšanje računalnog vida autonomnih vozila, a možda se i istražitelji zločina u nekoj CSI ekipi u stvarnom životu okoriste njome.