Facebook razvija "TL;DR" AI alat koji bi trebao sažimati duge tekstove

Korisnici kojima je glavni izvor vijesti Facebook na ovoj društvenoj mreži nemaju običaj čitati preduge tekstove. Tome će Zuckerbergova ekipa pokušati doskočiti umjetnom inteligencijom

Sandro Vrbanus srijeda, 16. prosinca 2020. u 11:06

Facebook je jučer održao interni sastanak na kojem je sudjelovao i Mark Zuckerberg, a na kojem su prezentirani novi projekti na kojima se trenutačno aktivno radi. Detalji su procurili u javnost, pa smo vrlo brzo po sastanku doznali što nam to novoga Facebook priprema.

Možda najzanimljiviji i najkontroverzniji trebao bi biti sustav koji se oslanja na umjetnu inteligenciju. U Facebooku ga nazivaju "TL;DR", a služio bi za skraćivanje i sažimanje predugih novinskih tekstova. Namjera je ovim alatom prezentirati vijesti i duže članke u skraćenom formatu, u natuknicama, što bi bilo od koristi onima kojima je Facebook osnovni izvor vijesti, a rijetko čitaju dalje od naslova.

Pričaj mi priču

U društvenoj mreži nadaju se da će takve korisnike navesti da pročitaju ipak i nešto više od naslova, što, očekivano, nije najbolje sjelo medijskim kućama. Njihovi predstavnici smatraju da skraćivanje sadržaja može dovesti do izostavljanja onog bitnog, ali i do iskrivljavanja činjenica, što će samo produbiti probleme koje Facebook ima sa širenjem lažnih vijesti i dezinformacija.

Alat "TL;DR" trebao bi imati i mogućnost "prepričavanja" vijesti. Korisnici bi ga mogli, kao glasovnog asistenta, tražiti da im pročita vijest, ali i da im odgovori na neko pitanje vezano uz vijest. Umjetna inteligencija tada bi imala zadatak protumačiti kontekst pitanja i u tekstu potražiti odgovor na njega.

Spajanje mozga s Facebookom

Drugi projekt predstavljen na istom sastanku tiče se neuronskih senzora koji bi imali mogućnost čitanja signala izravno iz mozga. Korištenjem te tehnologije ljudi bi mogli s Facebookom komunicirati mislima, tj. tipkati tekstove ili kontrolirati druge virtualne predmete u VR sučelju ili igrama.