Hoće li umjetna inteligencija uskoro zamijeniti vaše omiljene autore?

Pisanje pomoću umjetne inteligencije može piscima ostaviti energiju i vrijeme za kreativnu stranu procesa pisanja i u idealnom slučaju ne bi trebala zamijeniti pisce nego im pomoći.

Tomislav Stanković ponedjeljak, 10. listopada 2022. u 06:00
📷 Image: unsplash.com/@markuswinkler
Image: unsplash.com/@markuswinkler

Razvoj umjetne inteligencije donosi promjene u sve aspekte života, a neki od posljednjih primjera korištenja umjetne inteligencije su AI generator video isječakagenerator videa na osnovu teksta i generator ilustracija na osnovu teksta.

Stoga nije čudno postaviti si pitanje - hoće li umjetna inteligencija zamijeniti ljude u svim tim područjima?

Da je proces zapravo već započeo govori činjenica da je Microsoft 2020. otpustio novinare kako bi ih zamijenio umjetnom inteligencijom za pisanje. A kako jezični modeli umjetne inteligencije postaju sve bolji, istraživači tvrde da se uskoro neće moći razlikovati tekst generiran umjetnom inteligencijom od onoga kojeg je napisala osoba.

Iste je godine The Guardian objavio članak napisan od strane umjetne inteligencije tj. jezičnog modela GPT-3.

Istraživački tim sa Sveučilišta British Columbia istražio je što razvoj umjetne inteligencije znači piscima. Konkretno, pokušali su shvatiti što pisci očekuju od umjetne inteligencije i gdje su granice kada je riječ o pisanju, prenosi TheNextWeb.

Intervjuirali su sedam hobista i 13 profesionalnih pisaca te ih zamolili da razmisle o tome kako bi zajedničko pisanje s umjetnom inteligencijom promijenilo njihovu praksu i percepciju pisanja.

Hobisti su naveli da nalaze radost u procesu pisanja, nazivajući čin pisanja "radom ljubavi" i nisu bili zainteresirani za korištenje napredne tehnologije pisanja ako bi ona istisnula ono što znači biti pisac. Drugi su pisci činu pisanja pripisali osjećaj integriteta i rekli da bi korištenje umjetne inteligencije bilo "poput varanja".

Nasuprot tome, za profesionalne pisce pisanje je bilo sredstvo za život. Ako bi ih to moglo učiniti plodnijima, bili su otvoreni za korištenje umjetne inteligencije i prepuštanje dijelova svog posla.