Microsoft novinare portala MSN mijenja umjetnom inteligencijom

Posjetitelji Microsoftovog portala koji prenosi vijesti iz drugih izvora, kao i korisnici preglednika Edge, ubuduće će čitati sadržaj koji je za njih odabrao automatizirani računalni sustav

Sandro Vrbanus nedjelja, 31. svibnja 2020. u 07:00

Microsoft je ovoga tjedna obavijestio novinsku agenciju PA Media o raskidu poslovnog ugovora. Kao posljedica te odluke, tridesetak novinara agencije koji su se brinuli o portalu MSN, ostat će bez posla. Njihove zadatke kroz mjesec dana preuzet će sustav umjetne inteligencije.

Automatiziran odabir sadržaja

Ovaj tim novinara nije kreirao vlastiti sadržaj već su za Microsoft News prenosili objave iz drugih izvora. Njihov se posao sastojao od odabira vijesti za objavu prema strogim uredničkim smjernicama prilagođavanje naslova i sadržaja formatu portala te vođenju brige o prihvatljivosti sadržaja koji se objavljuje. Osim na portalu MSN.com, agregirane vijesti iz istog se izvora prikazuju korisnicima Microsoftovog internetskog preglednika Edge na njegovoj početnoj stranici. Microsoft vijesti u potpunosti prenosi na svojem portalu, a s medijskim kućama od kojih se one preuzimaju dijeli prihode od oglašavanja.

Umjesto specijaliziranih novinara Microsoft je odlučio "uposliti" umjetnu inteligenciju koja će automatizirati biranje vijesti za objavu na MSN-u i unutar Edgea. Iz tog će razloga bez posla ostati spomenuti novinari, njih 27, zaposlenih u medijskoj kući koja i inače ima financijskih problema. Iz Microsofta su obećali pomoći otpuštenim radnicima, te ističu kako je riječ o poslovnoj odluci koja nema veze s aktualnom situacijom pandemije.