Doba umjetne inteligencije već je tu, čak i ako ju ne primjećujete

Važnost usvajanja umjetne inteligencije raste nakon pandemije COVID-19. Pandemija je natjerala tvrtke da brzo pronađu nove načine poslovanja, a AI je bio ključni pokretač te tranzicije.

Tomislav Stanković ponedjeljak, 18. srpnja 2022. u 16:01
📷 Image: Unsplash
Image: Unsplash

IBM-ovo izvješće o stanju umjetne inteligencije, IBM Global AI Adoption Index 2022., naglašava da gotovo 80% tvrtki danas ili koristi umjetnu inteligenciju u svom poslovanju ili istražuje njezinu upotrebu. U zemljama poput Kine usvajanje je čak i veće, s 58% tvrtki koje trenutno koriste AI.

IBM-ovo izvješće pokazuje da je "usvajanje umjetne inteligencije u stalnom porastu". Velika većina poduzeća već koristi prednosti umjetne inteligencije, a trendovi pokazuju da će umjetna inteligencija postati još prisutnija u poslovanju u godinama koje dolaze. Neke od upotreba umjetne inteligencije: poboljšanje operativne učinkovitosti, dešifriranje ponašanja kupaca, smanjenje troškova i sl.

Glavna prepreka usvajanju umjetne inteligencije i dalje je nedostatak tehničkih vještina, kako je navelo 34% ispitanika. Osim toga, složenost projekta (24%) i složenost podataka (24%) također koče neke organizacije da u potpunosti ostvare potencijal umjetne inteligencije.

Unatoč tome, tvrtke sve više shvaćaju važnost umjetne inteligencije pri pronalasku novih načina poslovanja što bi moglo dovesti do ubrzanja usvajanja umjetne inteligencije u nadolazećim godinama.

Većina praktičnih primjena umjetne inteligencije događa se iza kulisa, zbog čega su mnogi iznenađeni kada saznaju da već koriste umjetnu inteligenciju u svakodnevnom životu.

Google, na primjer, koristi AI kako bi poboljšao rezultate pretraživanja, omogućio pametno oglašavanje, osigurao siguran sadržaj na YouTubeu, dao prijedloge za dijeljenje u Google fotografijama, povećao točnost Google prevoditelja i još mnogo toga.

Doba umjetne inteligencije već je ovdje, iako to možda ne primjećujemo. Tvrtke koje prihvaćaju umjetnu inteligenciju bit će one koje će doseći nove visine.