I marka DS Automobiles donosi ChatGPT u infotainment sučelje vozila

Francuski DS Automobiles, dio grupacije Stellantis, prvi je proizvođač automobila u Europi koji najavljuje da će u njihovim vozilima biti dostupna integracija popularnog AI chatbota s umjetnom inteligencijom

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 23. listopada 2023. u 19:14

S automobilima ćemo u budućnosti sve češće moći razgovarati, ako je suditi prema novom trendu – ugradnji podrške za chatbotove u moderne infotainment sustave vozila. Prvi koji je tako nešto najavio nedavno je bio Mercedes, u čijim novijim modelima na području SAD-a će biti moguće izravno pristupiti jezičnom modelu generativne umjetne inteligencije, ChatGPT-u. Nakon njih, nešto slično najavljuje i francuski proizvođač DS Automobiles, dio grupacije Stellantis, kao prvi koji će tu mogućnost aktivirati u Europi.

Isprva besplatno

Njihov postojeći sustav glasovnog asistenta DS IRIS SYSTEM, dostupan trenutačno u modelima DS 3, DS 4, DS 7 i DS 9, bit će nadograđen novom funkcijom – mogućnošću generiranja odgovora pomoću ChatGPT-a. Ovaj će sustav moći "razumjeti" naredbe prirodnim jezikom, dat će vozačima i putnicima mogućnost fluidne konverzacije s vozilom i interakcije s njegovim brojnim funkcijama. Odgovarat će tako na pitanja, vozačima davati potrebne im informacije i savjete za vožnju, moći će generirati ideje za posjećivanje različitih turističkih atrakcija na mjestu gdje se nalazite, a prevozite li djecu, ChatGPT će im moći izmisliti i ispričati razne priče.

Sustavom će se upravljati pritiskom na tipku na upravljaču ili samo izgovaranjem ključnih riječi "OK Iris", bez skretanja pozornosti s ceste. DS Automobiles najavljuje da će prvih šest mjeseci ovaj sustav biti ponuđen u obliku besplatne nadogradnje postojećim vlasnicima njihovih podržanih modela vozila. Moći će ga testirati prvih 20 tisuća vlasnika modela DS-a, koji se na to odluče i preuzmu aplikaciju putem trgovine DS Services Store.

Za sada mogućnost stiže u Francusku, Njemačku, Ujedinjeno Kraljevstvo, Španjolsku i Italiju, a na svakom od tih tržišta funkcionirat će na lokalnom jeziku. Pokaže li se u testnom razdoblju korisnim, ovaj dodatak automobilima marke DS u budućnosti će se naplaćivati.