Microsoftova milijarda dolara za OpenAI i razvoj opće umjetne inteligencije

Partnerstvo organizacije OpenAI i Microsofta trebalo bi izroditi nove AI tehnologije uz pomoć računalstva u oblaku, te stvoriti umjetnu inteligenciju ravnu prirodnoj

Sandro Vrbanus utorak, 23. srpnja 2019. u 13:12

Microsoft je objavio kako su potpisali prošireni ugovor o partnerskoj suradnji s organizacijom OpenAI koja se bavi razvojem umjetne inteligencije. Osnivači ove organizacije (Elon Musk, Y Combinator, Peter Thiel, Amazon i drugi) do sada su u ovaj projekt investirali oko milijardu dolara, a Microsoft je sada odlučio taj iznos udvostručiti vlastitim snagama. Osim što će uložiti milijardu dolara, dat će OpanAI-ju pristup svojim Azure rješenjima za računalstvo u oblaku kako bi se umjetna inteligencija mogla razvijati na velikoj skali, pišu u priopćenju.

Napori dvaju organizacija bit će usmjereni ka stvaranju umjetne inteligencije koja će biti sigurna, etična i pouzdana, te će služiti čovjeku. No, ambicije projekta značajno su veće od stvaranja specijaliziranih rješenja koja sada možemo naći na svakom koraku – Microsoft i OpenAI žele ostvariti misiju stvaranja prve opće umjetne inteligencije (artificial general intelligence ili AGI).

Sam Altman (OpenAI) i Satya Nadella (Microsoft)
Sam Altman (OpenAI) i Satya Nadella (Microsoft)

Opća umjetna inteligencija

Pod ovim se pojmom smatra "računalni sustav s generaliziranim ljudskim kognitivnim sposobnostima, koji može shvatiti i razumjeti svoju okolinu kao ljudsko biće. Pojednostavljeno, to bi bio sustav koji je dovoljno inteligentan da može riješiti zadatak za koji nije prethodno treniran".

Drugim riječima, u dugom roku umjetna bi inteligencija trebala nalikovati ljudskoj ili čak biti moćnija od nje – nasuprot danas poznatim algoritmima koji samo u uskim segmentima mogu nadvladati čovjeka.

Za ostvarivanje takve vizije bit će potrebne do sada neviđene mogućnosti Azure oblaka u suradnji s AI tehnologijom, hardverske mogućnosti superračunala, ali i softverska strana koja mora osigurati da sve što se radi bude etično i sigurno.

"Stvaranje AGI-ja bit će najvažnije tehnološko postignuće u ljudskoj povijesti, s potencijalom da izmijeni put razvoja čovječanstva. Naša je misija osigurati da tehnologija opće umjetne inteligencije bude na korist cijelom čovječanstvu, i s Microsoftom radimo na tome da stvorimo superračunalne temelje na kojima ćemo je izgraditi", poručio je CEO OpenAI-ja Sam Altman.