Pandemija, kamere i umjetna inteligencija: dronom protiv koronavirusa

Australski znanstvenici su uz pomoć proizvođača dronova Draganfly osmislili tehnologiju koja kombinira inženjering, dronove, kamere i AI kako bi daljinski pratili vitalne zdravstvene znakove

Mladen Smrekar nedjelja, 21. veljače 2021. u 17:54

Kako se broj žrtava COVID-19 povećava, a svijet polaže nade u učinkovita cjepiva, što još možemo učiniti da spasimo živote u ovoj pandemiji? Pitate li ljude sa Sveučilišta Južne Australije, osmislite prvu svjetsku tehnologiju koja kombinira inženjering, dronove, kamere i umjetnu inteligenciju kako bi s njom daljinski pratili vitalne zdravstvene znakove kod ljudi.

Skeniranje u 15 sekundi

Sveučilište Južne Australije udružilo je tako snage s najstarijim svjetskim proizvođačem dronova, kanadskom tvrtkom Draganfly Inc, kako bi zajedno razvili tehnologiju koja daljinski otkriva ključne simptome Covida-19, prateći disanje, otkucaje srca, temperaturu i razinu kisika u krvi.

Dron naoružan softverom otkriva zaražene koronavirusom
Dron naoružan softverom otkriva zaražene koronavirusom

U samo nekoliko mjeseci tehnologija se prebacila s bespilotnih letjelica na sigurnosne kamere koje su spojili s uređajima koji vitalne znakove zdravlja skeniraju u 15 sekundi; na kraju su sve to zaokružili softverom koji mjeri poštivanje propisa o održavanju razmaka.

"Ovaj softver je Božji dar"

U rujnu prošle godine Državno sveučilište u Alabami postalo je prva visokoškolska ustanova na svijetu koja je koristila tehnologiju za uočavanje simptoma Covida-19 na svom osoblju i studentima te za provođenje mjera socijalnog distanciranja. To im je omogućilo da imaju jednu od najnižih stopa zaraze Covidom među američkim kampusima. "ovaj softver Božji je dar", pohvalio je novu tehnologiju prvi čovjek Sveučilišta Quinton T. Ross.

Suradnja između UniSA-e i kanadskog proizvođača dronova trebala bi pomoći u rješavanju potencijalno velike prijetnje čovječanstvu - zdravstvenoj sigurnosti - i uvođenju nove ere telezdravstva.

Snimljen je i kratki dokumentarni film u kojem profesori i predstavnici Draganflyja raspravljaju o dosezima tehnologije za suzbijanje pandemije Covida-19.