"Sigurna zona" - film u potpunosti napisan i režiran umjetnom inteligencijom

Grupa mladih filmaša iskoristila je umjetnu inteligenciju ChatGPT-a za pisanje i režiju kratkog petominutnog filma, koji je prvi takve vrste, a ujedno i svojevrsna najava onoga što tek dolazi

Igor Berecki srijeda, 28. prosinca 2022. u 06:00

Još jedan korak prema tome da čovječanstvo jednoga (ne tako dalekog) dana ustupi kreativni dio umjetničkog stvaralaštva umjetnoj inteligenciji učinjen je zahvaljujući malom timu filmaša koji su za stvaranje kratkog filma koristili ChatGPT, najpopularniji javno dostupni softver upogonjen AI-om. Autori Richard Juan i Aaron Kemmer, zajedno sa snimateljem Odysseyjem Floresom, između preko 100 potencijalnih scenarija kreiranih popularnim AI softverom odabrali su onaj koji im se najviše svidio.

Nakon odabira scenarija, tim je ponovo upotrijebio AI, no ovoga puta još dublje u kreativnom procesu - za režiju: zatražili su (i dobili) od ChatGPT-a upute za snimanje jednog po jednog kadra, pozicije glumaca unutar scene, za rakurse, dizajn i vrstu osvjetljenja i fokusa svakog kadra, a čak su slijedili i smjernice o kostimografiji i rekvizitima. Film je prošloga tjedna objavljen na YouTubeu.

Tim ljudi koji je slijedio smjernice ChatGPT-a odlučio se za scenarij naslovljen „Sigurna zona“, priču koju je ChatGPT osmislio za kratki film o braći i sestrama suočenima s viješću da će umjetna inteligencija za samo nekoliko sati porobiti cijelo čovječanstvo. Četveročlana glumačka postava (koja je osim glume obavljala i većinu drugih dužnosti iza kamere), potrudila se što doslovnije slijediti sve upute AI-programa, koristeći ga u kombinaciji s grafičkim programom DALL-E2, u vlasništvu iste tvrtke kao i ChatGPT, kako bi scenarij bio razrađen što detaljnije i vjernije originalu. Namjera je bila snimiti film onako kako bi ga snimio ChatGPT bez ikakve dodatne ljudske intervencije u kreativnom procesu.

Dijalozi nisu baš vrhunski, premda imaju svijetlih trenutaka, poput nekolicine lucidnih referenci na suvremene celebrityje, pop-kulturu i tehnologiju (punchline s Elonom Muskom i mjesečnom članarinom je pravi biserčić). Sveukupno, konačni rezultat nalikuje sasvim solidno napisanom i snimljenom studentskom filmu.

Otkad je u studenom objavljen kao online freeware chatbot, ChatGPT koriste studenti, urednici društvenih medija, pisci i drugi kreativni umjetnici koji istražuju granice do kojih program može doprijeti: od filmova, scenarija, stripova, pa čak i glazbe.

Većina analitičara, istraživača, akademika i kreativaca se slaže da je osnovni nedostatak programu izostanak smislene dubine i finesa u pisanju, radi čega je još uvijek jasno da iza kreacija ipak stoji umjetna inteligencija. Tako je i u slučaju „Sigurne zone“, gledajući umjetničku konačnog rezultata, vidljivo da kreativne poslove u umjetnosti još uvijek zasigurno neće moći preuzeti umjetna inteligencija. Ipak, istovremeno je teško oteti se dojmu da bi s napretkom razvoja umjetne inteligencije uskoro mogao doći i čas kada će biti praktički nemoguće razlikovati ljudske kreacije od uradaka računalnog programa upogonjenog umjetnom inteligencijom.

Scenarij i režija „Sigurne zone“ jednim dijelom zaista ističu nedostatke ChatGPT-a u pogledu kreativnog rada na stvaranju filma, ali također pokazuju koliko tehnologija može biti korisna ne kao zamjena, nego kao augmentacija, pomoć ljudskoj kreativnosti. Juanov i Kemmerov tim je ostao dosljedno vjeran praćenju uputa ChatGPT-a, no da su umjesto doslovnog provođenja svojeg eksperimenta bili usredotočeni na kvalitetu krajnjeg rezultata, mogli su umjetnički intervenirati, napraviti prilagodbe i korekcije, koristeći AI kao osnovu, temelj na kojem imaju slobodu za nadogradnju vlastitih kreativnih ideja.

ChatGPT za neke kritičare, čak i u svom sadašnjem obliku koji još uvijek ne može proći Turingov test, predstavlja egzistencijalnu prijetnju čovječanstvu u cjelini. Futuristi, uključujući pokojnog Stephena Hawkinga, strahuju od singularnosti, teorijske točke u kojoj će umjetna inteligencija nadmašiti kolektivnu inteligenciju čovječanstva. Dok bi potencijalni „singularity“ mogao dovesti do toga da Battlestar Galactica ili Terminator Salvation iskorače iz znanstvene fantastike u stvarnost, drugi futuristički orijentirani znanstvenici i programeri aktivno rade na AI sustavima unatoč upozorenjima skeptika i kritičara.

Za sada, umjesto kao sredstvo ubrzavanja našeg neizbježnog uništenja, ChatGPT se može koristiti kao podrška kreativnim nastojanjima, pomicanjem granica onoga što se može učiniti, a posebno onoga što mali tim filmskih stvaratelja može postići u usporedbi s resursima etabliranih filmskih studija.