Sraz tehnologije i umjetnosti: AI piše scenarij za budućnost Hollywooda

Svi sastojci za dobar film su tu: kamera, slike, video, pozadine, scenarij, glumci, glazba i glas. Od čovjeka, u studiju, ni traga ni glasa - tu je računalni centar i umjetna inteligencija, spremna za izradu holivudskih blockbustera

Ivan Podnar nedjelja, 31. ožujka 2024. u 17:15

Tako nekako izgleda pogubna mogućnost nakon što se pojavila Sora, i njoj slični koji produciraju pokretne slike i umjetni glas. Puno je tehnoloških audio i video varijacija baziranih na novim, ogromnim jezičnim modelima. Pogubno predskazanje za industriju u Hollywoodu, koja se do sada oslanjala na glumce, režisere, kompozitore, uglavnom ljudske stvaratelje filmske umjetnosti. Zlokobne vijesti već dolaze.

Kada AI viče “Akcija”!

Izbor BBC-a da umjesto glumice Sare Poyzer koristi umjetnu inteligenciju u sklopu novog projekta pokrenuo je intenzivne diskusije i kontroverze među britanskim glumcima i širom umjetničkom zajednicom. Sara Poyzer, poznata zadnjih desetak godina po ulozi u mjuziklu "Mamma Mia!" objavila je na društvenim mrežama fotografiju e-maila koji je primila od tima zaduženog za jedan od projekata BBC-a. Obaviještena je da zbog odluke o upotrebi AI generiranog glasa, njene usluge više nisu potrebne. BBC se oglasio pojasnivši da se primjena AI tehnologije odnosi na jedan "iznimno osjetljiv dokumentarni film" koji prati priču osobe na samrti, koja više nije sposobna za govor. Upotreba Ai-a, koja je usklađena s željama obitelji dotične osobe, omogućit će rekonstrukciju njenog glasa u određenim dijelovima dokumentarca, što će biti jasno naznačeno u samom filmu.

Zamjena Sare Poyzer s AI izazvala je debate u kreativnoj industriji, a posebice medju glumcima i sinkronizatorima glasova. Miltos Yerolemou, poznat po ulozi u seriji "Igra prijestolja" pozvao je britanske umjetnike na oprez i otpor prema integraciji AI-a u umjetnički rad. Također, agencija Voice Squad, koja zastupa Poyzer, izrazila je nezadovoljstvo ovakvom odlukom BBC-a, preneseno kroz Daily News, upozoravajući na moguće negativne posljedice koje AI može imati na industriju i umanjivanje vrijednosti rada iskusnih glumaca.

OpenAI je inicirao sastanke s vodećim holivudskim studijima. Poziv na suradnju ili marketinška promocija Sore?

Predstavljanje tehnologije

Kako bi umanjio zabrinutosti vezane uz mogući negativni utjecaj tehnologije umjetne inteligencije na filmsku industriju, OpenAI je inicirao sastanke s vodećim holivudskim studijima poput Paramounta, Universala i Warner Bros Discoveryja kako bi predstavio svoj tehnološki proizvod za generiranje videa pod nazivom Sora. Sam Altman, predsjednik uprave, i Brad Lightcap, glavni operativni direktor, predstavili su tehnologiju izvršnim direktorima ključnih filmskih kompanija, kako su izvjestili mediji.

Od štrajka do dijaloga

Približavanje OpenAI-a filmskim studijima događa se u osjetljivom trenutku za Hollywood, posebno nakon štrajkova prošle godine, kada su se članovi sindikata Writers Guild of America i Screen Actors Guild ugovorima osigurali bolje uvjete i zaštitili od AI tehnologija. Očekuje se da će AI tehnologija biti ključna tema i u ovogodišnjim pregovorima s sindikatom International Alliance of Theatrical Stage Employees.

Izražavanje interesa

S druge strane, OpenAI želi prezentacijom u Hollywoodu preteći nekoliko start-upova poput Runwaya, Pike i Stability AI, koji već imaju komercijalne solucije za kreiranje sadržaja. Iako Sora još uvijek nije široko dostupna (javno predstavljanje je najavljeno za budućnost, bez preciznog termina), sigurno se u kompaniji razmišlja o komercijalizaciji. Holivudski predstavnici tvrde da nije riječ o partnerstvu, već o „izražavanje interesa obje strane“, ma što to zapravo značilo.

Za sada, kao u slučaju BBC-a,  započeo je dijalog o etičkim dilemama i praktičnim pitanjima vezanim uz korištenje UI-a u produkciji medijskih sadržaja. Iako produkcijski studiji naglašavaju da neće dopustiti da tehnologija ugrozi ljudsku kreativnost i autonomiju te da će nastaviti podržavati prava autora uz očuvanje visokih uredničkih standarda, sraz tehnologije i umjetnosti tek je počeo.