Umjetna inteligencija predviđa rasplet Igre prijestolja

Popularna serija uskoro će biti zaključena posljednjom sezonom, a studenti iz Münchena pokušavaju predvidjeti tko će na kraju zasjesti na prijestolje

Sandro Vrbanus četvrtak, 11. travnja 2019. u 16:50

U iščekivanju posljednje sezone ove američke TV serije, studenti s Tehničkog sveučilišta u Münchenu razvili su softver koji pretražuje Internet i prikuplja podatke o Igri prijestolja, ubacuje ih u algoritme umjetne inteligencije, te pokušava predvidjeti njezinu radnju.

Još 2016. godine ista je ekipa imala uspjeha u predviđanju da će lik Jona Snowa "uskrsnuti" na početku 6. sezone, pa se nadaju da će i sada uspjeti predvidjeti – konačni rasplet serije. Tada su se hvalili i točnošću predviđanja od 74%.

Svoja najnovija predviđanja o vjerojatnosti preživljavanja pojedinog lika objavili su na internetskoj stranici got.show. Po njima, najmanje šanse za iznenadnu smrt u seriji ima mnogima omiljena kraljica Daenerys Targaryen, samo 0,9%. Tu su, dakako i liste likova koji će najvjerojatnije sljedeći napustiti imaginarni svijet GoT-a, a sve prema rezultatima analize u šali nazvane "Song of Ice and Data" (Pjesma leda i podataka, igra riječi kao aluzija na Pjesmu leda i vatre, seriju knjiga George R. R. Martina na kojoj je serija i nastala).

Model koji se koristi za ovo predviđanje uzima u obzir sve dostupne podatke o likovima, kako onima još "živima" tako i ranije poginulima – ukupno njih preko dvije tisuće. Podatke su potom ubacili u algoritam strojnog učenja kakav se inače koristi i u analizama učinka lijekova i komplikacija kod liječenja karcinoma, ili za analizu korelacija u seizmičkim događajima. Pojedini faktori kao spol lika ili pripadnost određenoj obitelji također utječu na šanse za preživljavanjem u određenoj mjeri, a razmatraju se i faktori poput toga je li lik glavni ili sporedni, i slično.

Posljednja, 8. sezona Igre prijestolja kreće s prikazivanjem ovoga vikenda, pa će se u narednim tjednima moći provjeriti koliko je algoritam bio precizan.