Netflix će u Rusiji morati prenositi 20 nacionalnih TV programa i dodatno prilagođavati sadržaj

Ruski regulator telekomunikacijskih tržišta klasificirao je streaming platformu kao audiovizualnu uslugu, što znači da svojim pretplatnicima mora nuditi državne televizijske programe

Sandro Vrbanus subota, 1. siječnja 2022. u 14:36

Sve platforme za video streaming koje u Rusiji imaju preko 100 tisuća pretplatnika zakonski su klasificirane kao audiovizualne usluge. Državni regulator telekomunikacijskih tržišta Roskomnadzor u ovu je kategoriju posljednjeg tjedna 2021. godine uključio i Netflix, što je američki streaming servis stavilo u drugačiji položaj na tom tržištu.

Najvažnija promjena koju Rusija sada zahtjeva od Netflixa jest da svojim pretplatnicima učini dostupnim programe 20 državnih televizijskih kanala. To uključuje državnu televiziju Channel One, zabavne kanale NTV, ali i službeni kanal Ruske pravoslavne crkve, Spas, prenosi Moscow Times. Ovi bi se kanali na ruskoj inačici Netflixa trebali pojaviti u ožujku.

Korak prema strožoj cenzuri?

Povrh toga, Netflix sada mora svoje sadržaje prilagoditi i ruskom zakonu koji zabranjuje promoviranje ekstremizma, kako ga oni definiraju. Ova je odredba prilično kontroverzna, jer se njome vlasti nerijetko služe kako bi, označavanjem sadržaja ekstremističkim, utišali glasove oporbe i praktički provodili cenzuru na Internetu.

Ekskluzivni dodatak osnovnom paketu pretplate na Netflix u Rusiji
Ekskluzivni dodatak osnovnom paketu pretplate na Netflix u Rusiji

Prema sličnim propisima Rusija je nedavno kaznila Google i Metu, navodeći kako se na njihovim platformama također šire razni oblici ilegalnog sadržaja. Spomenimo da pod nepoćudnim i ilegalnim sadržajem u Rusiji podrazumijevaju "promociju" LGBT zajednice, odnosno bilo kakav sadržaj koji ima veze s istospolnim zajednicama i sličnim temama, neprikladnima za rusku konzervativnu vlast.

Uključivanje Netflixa u registar audiovizualnih usluga navodno je posljedica nezadovoljstva lokalnih streaming kompanija, koje su tražile da se i američkog konkurenta svede na ista pravila prema kojima oni moraju poslovati. Netflix će dodatno morati otvoriti i podružnicu u Rusiji preko koje će voditi poslovanje u toj zemlji.Prijenosni bežični BT zvučnik

JAMO DS 3

Elegantan spoj oblika i funkcionalnosti. Savršen suputnik za glazbu u pokretu. Trajanje USB punjive baterije 6 sati, priključak za SD memorijsku karticu, FM radio, AUX ulaz, 150 Hz - 20k Hz.

779 kn 899 kn Kupi

Bežične in-ear BT slušalice

FOCAL SPARK

Kvalitetan Focal zvuk, aluminijsko kućište, ugrađen mikrofon i daljinski upravljač na kablu, do 8 sati trajanje bateriije, 16 Ohms, 20Hz – 20KHz, 103dB.

499 kn 799 kn Kupi