Netflix ima izvrsnu godinu iza sebe

Veliki porast broja pretplatnika podigao je prihode i dobit ovog streaming servisa, te ga potaknuo na još veća ulaganja u ovoj godini

Sandro Vrbanus utorak, 23. siječnja 2018. u 12:00

Netflix je upravo objavio podatke o svojem poslovanju u 2017. godini – i u svim je pokazateljima ispunio ili nadmašio očekivanja. Njima najvažniji pokazatelj, broj pretplatnika, nastavio je rasti pa je najveći svjetski video streaming servis krajem godine zabilježio čak 117,6 milijuna aktivnih pretplatnika, od čega je oko 55 milijuna iz SAD-a. Zahvaljujući agresivnom širenju na cijeli svijet tijekom prošle je godine broj pretplatnika u ostalim zemljama premašio one na domaćem tržištu, pa Netflix sada gleda preko 63 milijuna ljudi izvan SAD-a.

Rast broja korisnika također je snažniji izvan SAD-a nego u njemu. Samo u posljednja tri mjeseca prošle godine Netflix je u inozemstvu pridobio 6,4 milijuna novih pretplatnika, dok je "kod kuće" taj broj na 1,9 milijuna. Ukupno je u 2017. ovu uslugu pristalo redovno plaćati čak 24 milijuna novih korisnika.

Broj pretplatnika Netflixa raste bez obzira na povećanje cijena u SAD-u

Ukupni prihod kompanije porastao je za 33% u odnosu na 2016. godinu i iznosi 3,29 milijardi dolara, dok je dobit gotovo utrostručena i iznosi 186 milijuna dolara. Ovako dobri rezultati za sobom povlače i obećanja o većim ulaganjima u produkciju vlastitog sadržaja.

Šef Reed Hastings najavio je da će ove godine Netflix na vlastite serije i filmove potrošiti oko 8 milijardi dolara. Za usporedbu, u 2017. su uložili oko 6 – a i to je bilo dovoljno za proizvodnju vrlo kvalitetnog sadržaja koji je, smatraju, glavni razlog za ovako veliko povećanje broja pretplatnika.