Netflix priprema teren za zabranu dijeljenja lozinki: omogućili prijenos profila

Jednom kada, neminovno, Netflix uvede ograničenja za dijeljenje lozinke s prijateljima, oni koji će htjeti pokrenuti vlastiti korisnički račun moći će u njega prebaciti sve postavke dotadašnjeg profila

Sandro Vrbanus utorak, 18. listopada 2022. u 14:12

Jedan račun i jedna pretplata, a više korisnika – omiljena je to praksa brojnih Netflixovih korisnika u svijetu, kojem ovaj streaming servis želi stati na kraj. Osim što će uskoro početi s uvođenjem jeftinije pretplate, popraćene reklamama, navodno bi trebali uvesti i određene mjere za ograničavanje dijeljenja lozinki s prijateljima i obitelji, odnosno sa svima koji s glavnim pretplatnikom ne žive na istoj adresi.

O tome se govori već mjesecima, kao i o mogućim načinima za implementaciju tog ograničenja. Iako detalji nisu poznati, čini se kako Netflix polako priprema teren za tu promjenu. Ovoga tjedna objavili su kako pokreću opciju "Profile Transfer", namijenjenu za "vrijeme promjena".

Lak prelazak na novu pretplatu

Njihovo objašnjenje kaže ovako: "Ljudi se sele. Obitelji rastu. Veze pucaju. Kroz sve ove životne promjene, iskustvo Netflixa trebalo bi ostati isto." Novom opcijom prijenosa profila omogućit će, dakle, korisnicima koji izlaze iz jednog paketa i pokreću vlastitu pretplatu, da na njoj odmah imaju svoje liste favorita, povijest gledanja, personalizirane preporuke, spremljen napredak u igrama i ostale zabilješke iz korisničkog profila.

To bi, valjda, trebalo smanjiti otpor prema kreiranju novog pretplatničkog profila i dovesti im nove pretplatnike, jednom kada mnogi budu primorani izići iz "obiteljskih paketa". Opcija transfera profila postat će u narednim danima dostupna svim pretplatnicima, a oni će o tome biti obaviješteni unutar aplikacije. Tamo će morati tek slijediti upute kako bi prebacili svoj profil sa stare na novu pretplatu. Kada će to neki zaista i morati učiniti, za sada ne otkrivaju.