Novosti u SAD-u: Netflix naplaćuje dijeljenje lozinke, HBO Max postao samo Max

Streaming tržište u SAD-u istoga je dana doživjelo dvije značajne promjene, koje bismo uskoro mogli doživjeti i kod nas. Netflix je odustao od slobodnog dijeljenja lozinki, a HBO od svojeg poznatog imena

Sandro Vrbanus srijeda, 24. svibnja 2023. u 21:48

Promjene najavljivane posljednjih mjeseci dogodile su se na dva velika streaming servisa u SAD-u, a one su i naznaka onoga što čeka vrlo vjerojatno uskoro i ostala tržišta. Prva vijest, za koju se nije točno znalo kada će postati službenom, stiže iz Netflixa: oni su na svojem matičnom tržištu počeli s provođenjem nove politike o zabrani dijeljenja lozinki s osobama koje ne žive u istom kućanstvu kao i vlasnik računa.

Netflix: 8 eura po dodatnom članu

Korisnici koji s drugima dijele lozinke počeli su ovoga tjedna dobivati obavijesti o tome da će im ta praksa biti onemogućena, ako ih dijele s osobama izvan vlastitog kućanstva. Svi pretplatnici tako su pozvani provjeriti tko sve gleda Netflix preko njihovih računa, pa potom poduzeti određene radnje. Žele li izdvojeni članovi zadržati svoj profil i postati punopravni pretplatnici, mogu to učiniti putem opcije prijenosa, omogućene prije nekoliko mjeseci.

Druga opcija je doplatiti za svakog izdvojenog člana, i to 7,99 dolara mjesečno (jedan dodatni član omogućen je u slučaju standardne, a dva u slučaju premium pretplate). Svi izvan te kvote bit će prisiljeni ili prestati gledati Netflix ili početi plaćati vlastitu samostalnu pretplatu. Ona u SAD-u iznosi 15,49 dolara mjesečno za standardnu ili 19,99 dolara za premium opciju.

"Netflix je samo za jedno kućanstvo", kažu
"Netflix je samo za jedno kućanstvo", kažu

Sve ovo naznaka je onoga što možemo očekivati i u nas – iz Netflixa su već najavili da će sa zabranom, tj. dodatnom naplatom za dijeljenje računa, započeti do ovoga ljeta u cijelom svijetu. Jedino nije poznato koliko bi doplata za vanjske korisnike kod nas mogla koštati.

HBO Max je postao samo Max

Sukladno ranijim najavama, ovoga tjedna došlo je i do spajanja streaming servisa HBO Max i Discovery Plus, oba pod krovom koncerna Warner Bros Discovery. Nova streaming platforma u SAD-u se tako sada naziva samo Max, što mnogi smatraju upitnom odlukom, budući da je HBO vrlo poznat televizijski brand, dok riječ Max sama po sebi ne znači previše.

Na novoj platformi dostupni su sadržaji produkcijskih studija Warner Bros, HBO i Max originalni sadržaji, potom oni iz kataloga DC-a, Discovery Channela, TLC-a i Cartoon Networka, tj. svi koji su do sada bili raspodijeljeni na HBO Max i Discovery Plus.

Osnovna pretplata u SAD-u, podržana prikazivanjem reklama, koštat će 9,99 dolara na mjesec. Standardni plan bez reklama i s mogućnošću preuzimanja do 30 sadržaja za offline gledanje koštat će američke gledatelje 15,99 dolara mjesečno. Najskuplja opcija, s 4K UHD rezolucijom i 100 offline sadržaja, iznosi 19,99 dolara na mjesec.

U Hrvatskoj za sada ostaje aktivan HBO Max, ali je sasvim izgledno da će doći i do njegovog rebrandinga. O promjeni ili nadopunjavanju ponude na našem tržištu za sada nemamo informacija.