Iznad Hrvatske snimljen vrlo sjajni meteor

Sjeverno od Zadra u utorak uvečer izgorio je meteor sjajan poput mladog Mjeseca, a zabilježile su ga kamere Globalne meteorske mreže i Hrvatskog astronomskog saveza

Sandro Vrbanus srijeda, 26. siječnja 2022. u 19:22

Ovoga utorka, 25. siječnja 2022., oko 18 sati iznad Hrvatske je u atmosferi izgorio meteor sjaja poput mladog Mjeseca. Prividna magnituda bila mu oko -7, a kretao se brzinom od oko 22 kilometra u sekundi, objavljeno je iz Hrvatskog astronomskog saveza. Povod za objavu bili su im brojni upiti građana koji su vidjeli ovaj događaj na nebu.

Meteor su zabilježile kamere Globalne meteorske mreže u Hrvatskoj, no od njega (unatoč veličini) prema preliminarnim rezultatima nije ostalo ništa. Meteor je, dakle, u potpunosti izgorio u atmosferi sjeverozapadno od Zadra.

Putanja meteora
Putanja meteora

Prema izračunu orbite ovaj meteor spada u klasu sporadika, odnosno ne pripada niti jednom poznatom meteorskom roju. Došao je iz asteroidnog pojasa između Marsa i Jupitera. Na Facebook stranici Hrvatskog astronomskog saveza javili su se i neki komentatori koji su isti meteor vidjeli iz Rijeke, Gorskog kotara, s Krka, pa čak i iz Zagorja ili Bjelovara.

Prema sjaju i intenzitetu, ova vrsta meteora se naziva bolid, što označava vrlo sjajnu vatrenu kuglu koja nastaje prilikom eksplozije asteroida u atmosferi. Danas su objavljeni i video zapisi s kamera meteorske mreže iz Pule, s Čiova, Mosora, Huma i Hvara, koje možete vidjeti u nastavku.