Spanoptic S01 E05: Umjetna inteligencija narodu

S umjetnom inteligencijom se susrećemo barem četiri-pet puta dnevno a da toga nismo ni svjesni - pogledajte novu epizodu Spanovog tehnološkog podcasta

Bug.hr ponedjeljak, 12. srpnja 2021. u 10:20

AI više ne mora biti rezerviran samo za velike tvrtke koje raspolažu golemim brojem podataka. Istina jest, da je malo koji tech termin obavijen ovakvim velom krivih predodžbi i pop-kulturom nadahnutih neutemeljenih teorija, a opet je već nekih 30 godina u žiži interesa IT krugova. Pravi je trenutak da se pojam AI-ja demistificira, da se kaže što točno jest i što svakako nije, te na koje se sve načine može približiti običnom puku te malim i srednjim korisnicima.

Slaven i njegova ovomjesečna gošća, Anela Husković, Solution Architect Data & AI iz Microsofta, tu su upravo zbog toga. Oboje su stručnjaci za umjetnu inteligenciju i njenu primjenu, pa ćete teško igdje drugdje saznati recentnije i aktualnije informacije o ovoj temi. Anela i Slaven komentiraju trenutno stanje umjetne inteligencije, za što je ona dovoljno zrela i razrađena, koja su pak njezina ograničenja, popularne primjene u IT industriji. Razgovaraju o cijelom buzzwordu umjetne inteligencije, pogotovo u tehnološkoj sferi, iako ta problematika svakako i nadilazi tehnološku sferu, a često je korisnici koriste kao neki deus ex machina pristup kojim pokušavaju riješiti čak i one probleme za koje nije optimalna.

S umjetnom inteligencijom se susrećemo barem četiri-pet puta dnevno a da toga nismo ni svjesni, i to čak i oni manje izloženi tehnologiji. Otkad ustanemo i pogledamo vremensku prognozu, pa probrowsamo po Facebooku, Instagramu, pa nam na društvenim mrežama iskoče reklame personalizirane samo za nas, sve je to na neki način AI. Malo uže i specijaliziranije, umjetna inteligencija je zapravo tu da prepoznaje patterne, obrasce, uzorke u podacima koje mi ne možemo prepoznati. Da nam pomogne u izvođenju kompleksnih i repetitivnih taskova u kojima ljudski faktor može lakše pogriješiti ili ih nalazi nedovoljno inspirativnima.

Jedno je sigurno – roboti nam neće oduzeti radna mjesta, neće nas zamijeniti i neće uništiti svijet za pet godina. A na koje će nam sve načine moći pomoći i olakšati nam živote, ovisi umnogome i od toga kako i koliko kvalitetno ćemo ih učiti. I kako ćemo im pomagati da oni pomognu nama.

Više o svemu ovome u novoj epizodi Spanoptica.